A Szandaszőlős Táncegyüttes Alapítvány 2018-ban sikerrel pályázott a 2018. évi Csoóri Sándor Program támogatására.

A támogatás célja: a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő – Magyarországon a hazai és nemzetiségi, határainkon túl pedig a magyar néptáncos, népzenei és népdalköri – szervezetek, közösségek támogatása.

Pályázati azonosító:

CSSP-NÉPTÁNC-2018-0390

Projekt címe:

A Szandaszőlős Táncegyüttes szakmai kiadásainak támogatása

Projekt időtartama:

2018. 07.01 – 2019.06.30

Támogatási igény:

Viseletek beszerzése

Megítélt összeg:

 2.000.000 Ft

A támogatást rendeltetésszerűen, az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése szerinti célnak megfelelően, a szerződésben rögzített keretek között használtuk fel.

Szakmai beszámoló CSSP-NEPTANC-2018-0390

A támogatási összegből a viselettár bővítését, néptáncos ruhák beszerzését valósítottuk meg. A legtöbb forrást női és férfi csíki népviseletek beszerzésére fordítottuk, ilyen viseletekkel együttesünk még nem rendelkezett. A viseletek anyagának legyártásához, beszerzéséhez, a varratáshoz szakmai segítséget kértünk és kaptunk Kopacz Melinda csíkszeredai viseletkészítőtől, akinek kiváló szakmaiságát jelzi, hogy tagja a Romániai Magyar Népművészeti Szövetségnek, és az általa készített ruhadarabok, viseletbe öltöztetett székely babák a „Székely termék” védjeggyel rendelkeznek. Kopacz Melindát személyesen kerestük fel több alkalommal a csíkszeredai műhelyében. Ezen alkalmakkor szívesen állt rendelkezésünkre, megismertetett minket az egymás mellett lévő falvak viseleteinek különbségeivel, tartalmas tájékoztatást nyújtott az egyes díszítések jelentéséről, a ruhaanyagok sajátosságairól. Hasznos tanácsokat adott a méretvételhez, a szabás-varrás kivitelezéséhez. Végül a beszerzett női ruhadarabok fel ún. „ezerkockás” anyagból, a másik fele hagyományos, fekete-piros csíkos anyagból lett varratva. A viseletek beszerzési folyamatában nagyon sokat tanultunk is.

A Szandaszőlős Táncegyüttes működése immáron harminc évre tekint vissza. Az elmúlt időszakban ruhatárunkat apró lépésekben fejlesztettük. Jelentős eredménynek könyveljük el, hogy jelen pályázat hozzásegített minket ahhoz, hogy többek közt egy egész csoport számára tudtunk beszerezni eredeti anyagból készült csíki népviseletet. Ezeket a viseleteket és a többi, elkészült viseletdarabot már használni is tudtuk a fellépéseken. Szép, igényes viseletben nagyobb örömet jelent a tánc, és a közönség számára is szemet gyönyörködtető a sok szép ruha látványa.

A viselettár bővítése több szempontból is indokolt volt.  Egyrészt szükséges a fellépéseinkhez, másrészt a versenyeken, fesztiválokon való részvétel során a versenyképességhez nagyon fontos, hogy az adott tájegységnek megfelelő viseletben lépjenek táncosaink színpadra. A különböző tájegységek viseleteit úgy válogatjuk össze, hogy kövesse az együttes repertoárját, kedvenc tájegységeit. A pályázat beszerzéseinek köszönhetően esélyeink növekedtek, lehetőségeink bővültek.

Köszönjük a támogatást.