5008 Szolnok, Gorkij út 47. kkkkkk Telefon: 06-56-424-610, 06-56-420-524, 06-56-411-305 kkkkkk Fax: 06-56-424-610 kkkkkk E-mail: szandaiskola@szandaiskola.hu
     
Bemutatkozás


Szandaszőlősön a néptáncoktatás közel 30 éves múltra tekint vissza. 16 évig szakköri formában oktattuk a néptáncot, s az ez idő alatt megszerzett tapasztalatokra építve művészeti iskolánkat – elsőként a városban – 1996-ban alapítottuk egy (néptánc) tanszakkal, felfedezve a benne rejlő lehetőségeket. Azóta egy stabil csapattal, töretlen hittel és lelkesedéssel dolgozunk

Munkánk célját Pedagógiai Programunkban is rögzítettük, mely szerint : …nem művészeket akarunk nevelni, hanem a jelentkezők széles körét szeretnénk megismertetni a néptánccal, a hagyománnyal, hogy e műfajt értő, ismerő, s hozzá kötődő fiatalokká, majd felnőttekké váljanak.

A művészeti iskolában 6-22 éves korig járnak gyerekek. A képzés 12 évfolyamos (két előképző, hat alapfok és négy továbbképző évfolyam). Az oktatás központi tanterv, ill. a helyi sajátosságokat is beépítő, évfolyamokra kidolgozott tanmenetek szerint zajlik. Félévkor nyilvános vizsgát tartunk a szülők meghívásával, ahol a hétköznapi munkába nyerhetnek betekintést, év végén nyilvános színpadi bemutatót rendezünk, melynek a helyi kultúrház ad otthont.

Fontosnak tartjuk, hogy a cél elérésében képzett szakemberek segítik a gyerekeket, hiszen a nálunk dolgozó néptáncoktatók mindegyikének tudtunk lehetőséget biztosítani a Táncművészeti Főiskola elvégzésére. 4 fő néptáncpedagógus (2 férfi - 2 nő), és egy ének-zene-népzene szakos pedagógus látja el a csoportok tanítását.

Egyik fő sajátosságunk az 1-2. osztályosok számára órarendi keretek között tartott zenés mozgásfejlesztő óra (minden osztály minden tanulója). Itt a fő cél: a gyermekek írás-olvasás tanulásának elősegítése, a beszédkészség és a ritmusérzék fejlesztése, a mozgás-koordinációs zavarok leküzdése. Ennek eléréséhez ritmusgyakorlatokkal, mondókák, kiszámolók tanulásával, népi játékokkal járulunk hozzá.

A zenés mozgásfejlesztő órák keretében minden hónapban van 2 óra kézműves foglalkozás is. Ilyenkor az adott évszakhoz, hónaphoz, esetleg jeles naphoz kapcsolódóan készítenek valamit, pl.: csutkababa, csuhévirág, bőrkarkötő, mézeskalács, tojásfestés stb. Túl azon, hogy ezeken az órákon a legkülönfélébb anyagokkal dolgozhatnak (viasz, bőr, gyöngy, gyurma, nemez, papír, szövet stb.) a finommotorikus képességeik kialakításában is nagy segítséget nyújt.

Hozzájárulunk ezzel a mindennapos testnevelés problémájának megoldásáhozis. Néptáncoktatás szempontjából ez a két évfolyam előképzőnek felel meg, és harmadik osztálytól szabadon választható, hogy az alapfok I. évfolyamán a tanuló kívánja –e a néptáncos tanulmányait folytatni. A tudatos, tervezett munkának köszönhetően a létszámunk folyamatosan emelkedik, s a szülők körében is nagyon elismertek a zenés mozgásfejlesztő órák.

Minden évszakhoz kapcsolódóan tartunk családi játszóházat a Művelődési Házban. Különös értékünknek tartom, hogy a tantestületen belül van több mint 20 nevelő, akik a legkülönbözőbb foglalkozásokhoz értenek, a gyertyamártástól az origamin keresztül a nemezelésig.

Rendelkezünk a legszükségesebb alapfelszereltséggel (tükrös próbaterem, audiovizuális eszközök). Viselettárunkat folyamatosan bővítjük, melyet mind a tantervben előírt tájegységek táncaiból alkotott koreográfiák, mind a gyereklétszám növekedése megkövetel.

Tagjai vagyunk különböző szakmai szervezeteknek, mint pl. Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, Martin György Néptáncszövetség, Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Országos Szövetsége. Ezek rendezvényein, továbbképzésein rendszeresen részt veszünk. Folyamatosan bővítjük szakmai kapcsolatainkat, évente egy-két elismert szakemberrel, vendégkoreográfussal dolgozhatnak együtt táncosaink.

Csoportjaink gyakran szerepelnek Szolnok város különböző kulturális rendezvényein, különböző civil szervezetek programjain.

Táncosaink méltón képviselték már Magyarországot Németországban, Franciaországban, Törökországban, Macedóniában, Lengyelországban, Ukrajnában, Észtországban, Olaszországban, Belgiumban, Litvániában, Lettországban. Többször jártunk Erdély különböző vidékeink.

Nyaranta a kisebbek számára néptánctábort szervezünk.

A csoportok repertoárjában megtalálhatók a Kárpát-medence legszebb táncai, Rábaköztől Moldváig. Gazdag jelmeztárunk biztosítja, hogy táncosaink egy-egy vidék jellegzetes viseletében lépjenek színpadra.

 
       
       


Your browser does not support Java or Java is not enable.
A honlap megtekintéséhez Internet Explorer 5.5+ böngészőt és 1024x768-as felbontást ajánlunk!

Készült:
2004. augusztus

Készítette:
Szász Edina

Utolsó módosítás:
2005. október 11.


 
Szandaszőlősi Általános Iskola, Művelődési Ház és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (2004-2005) Minden jog fenntartva.