Tisztelt Szülők!
Tájékoztatom Önöket, hogy a 2018/2019-es tanévben megváltozott a térítési és tandíj szabályzat. A részletes tájékoztatót ITT, a  Szolnoki Tankerületi Központ térítési díj és tandíj szabályzatát ITT olvashatják. 

 

Tisztelt Szülők!

A 1265/2017. (V. 29.) Korm. határozat értelmében a 2018/2019. tanévben is alanyi jogon ingyenes tankönyvellátásra jogosult az 1-9. évfolyam valamennyi tanulója.

A 17/2014. (III. 12.) EMMI rendelet 32. § (5) bekezdése értelmében, valamint az Nkt. 46. § (5) bekezdése alapján az állam által térítésmentesen biztosított tankönyvek az iskola könyvtári állományába kerülnek.

1 – 2. évfolyamon nincsenek ún. tartós tankönyvek, vagyis minden tankönyv, munkafüzet a gyerekeké lesz, azokat év végén nem kell visszaadni.

3 – 8. évfolyamon  a tanulók az összes munkafüzetet, az ének, az angol/német tankönyveket, valamint 4-5. évfolyamon a földrajzi atlaszt sajátként kapják meg. Azonban lesznek tartós tankönyveik, ezeket számukra az iskola könyvtára biztosítja. Ebben a tanévben a tartós tankönyvcsomag részben használt, részben új tankönyvekből áll.

Az állam által térítésmentesen biztosított tankönyveket a tanuló köteles az utolsó tanítási napon visszaszolgáltatni az intézmény könyvtárának.

Amennyiben a tartós tankönyv nem kerül vissza a könyvtárba vagy megrongálódik, akkor a szülő köteles az okozott kárt megtéríteni. A tartós tankönyv rongálásának minősül: pl. a tankönyvbe történő bármilyen bejegyzés, aláhúzás, szövegkiemelés, színezés, könyv lapjainak elszakadása, foltossá válása, lapok hiánya, bármilyen okból a tankönyv használhatatlanná válása.

A Szolnoki Tankerületi Központ eljárásrendje alapján a kártérítés összege:

 • Új tankönyv esetén (1. használóként): a tankönyv árának 90 %-a;
 • Használt tankönyv esetén (2. használóként): a tankönyv árának 60 %-a;
 • Több éve használt tankönyv esetén (3. használóként): a tankönyv árának 30 %-a.

A kártérítési összeg befizetése tanév végén az iskolai könyvtárban történik átvételi elismervény/nyugta ellenében.

Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben valamelyik tankönyvet nem szeretnék az iskola könyvtárából kölcsönözni, abban az esetben elektronikusan a http://webshop.kello.hu oldalon keresztül egyénileg megvásárolhatják.

Egyéb információkat a kello.hu weboldalon a Diákok és Szülők mappában találnak.

Hegyiné Mladoniczki Éva intézményvezető

Fehérné Imrek Katalin tankönyvfelelős

Bori Ildikó könyvtárostanár

 

Tisztelt Szülők!

A Szolnoki Tankerületi Központ sikeresen pályázott a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint 24 általános iskola, 4 középfokú nevelési-oktatási intézmény és 2 gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény általános iskola bevonásával.

A nyertes projekt címe: EFOP-3.2.5 –17 „Mi a pálya?”- Pályaorientáció a Szolnoki Tankerületi Központban

A pályázatról bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Tisztelt Szülők!

Az EFOP-3.2.3-17-2017-00045 számú, „Digitális környezetfejlesztés a Szolnoki Tankerületi Központ intézményeiben” című pályázatban négy intézmény, a Széchenyi István Gimnázium, a Széchenyi körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Tiszaföldvári Kossuth Lajos Általános Iskola vesz részt.

A pályázatról bővebben IDE kattintva olvashatnak.

A művészeti iskola néptáncosai és népdalénekesei nagyon eredményes hétvégét tudhatnak maguk mögött, hiszen a II. Gulyás Népzene- és Néptánc Tehetségprogram keretében meghirdetett gyermek- és ifjúsági népzenei és néptánc tehetségkutató versenyre iskolánkból benevezett nyolc versenyszám mindegyikét dobogós helyezésre érdemesnek ítélte a szakmai zsűri.

A versenyen az alábbi eredményeket értük el:

Ének szóló kategóriában:

1.helyezés Kövér Dorottya 4. c; felkészítő: Juhászné Antal Gabriella

Ének kisegyüttes kategóriában:

3.helyezés: Rokolya énekegyüttes (Kövér Dorottya 4. c és Mezei Anna Ildikó 4.c); felkészítő: Juhászné Antal Gabriella

Néptánc szóló kategóriában:

1.helyezés Sipos Balázs 7. b; felkészítő: Hoffer Károly

2.helyezés Erdős Gábor 3.a; felkészítő: Fekete Dániel és Markó Attila 8.a; felkészítő: Hoffer Károly

3.helyezés Kovács Kata Zsófia 5.d és Varga Emese 5.d; felkészítő: Stonawskiné Busi Ildikó

Néptánc csoportos kategóriában:

1.helyezés: Vadvirág Gyermek Néptáncegyüttes 5.cd osztályos csoportja; felkészítő: Hoffer Károly és Stonawskiné Busi Ildikó

A csoport tagjai:

5.c osztályból: Bakos Bánk, Balog-Kovács Dalma, Fazekas Blanka, Fehér Fruzsina Lili, Hoffer Károly, Kocsis Viktória Alexandra, Lajkó Orsolya Judit, Nagy Kíra Kitti, Sőreg Ádám, Szilágyi Jázmin

5.d osztályból:  Bagi Jázmin, Gajdos Abigél, Gulácsi Viktória, Kasza Boglárka, Koczok Kira Bella, Kovács Kata Zsófia, Lengyel Nóra Bianka, Molnár Attila, Palatinus Petra, Rajta Ákos Gábor, Soós Dániel, Szalai Gyöngyi Rozina, Szegedi Botond, Tóth Bianka, Tóth Nelli, Varga Emese

Minden versenyzőnek gratulálunk a kiváló eredményekhez!

Ezúton szeretnénk megköszönni a családoknak a hétvégi programhoz való alkalmazkodást, a szülők segítségét a gyermekek szállításában, öltöztetésében és felügyeletében, valamint azt a partneri együttműködést, amellyel támogatták a felkészítést végző pedagógusaink munkáját. Erre az igazi csapatmunkára a tanév során is számítunk.

Szorgalmi időszak:

Első tanítási nap: 2018. szeptember 3. (hétfő)

Utolsó tanítási nap: 2019. június 14. (péntek)

Tanítási napok száma: 181 nap

Első félév vége: 2019. január 25. (péntek)

Félévi értesítő kiadásának határideje: 2019. február 01. (péntek)

Szünetek:

Őszi szünet: 2018. október 29-től november 2-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 26. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap november 5. (hétfő).  A szünet előtti utolsó nap, október 26-a, tanítás nélküli munkanap lesz – szakmai napot tartunk.

Téli szünet: 2018. december 24-től 2018. január 2-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2018. december 21. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2019. január 3. (csütörtök).

Tavaszi szünet: 2019. április 18-tól 2019. április 23-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2019. április 17. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap április 24. (szerda).

 

Országos mérések:

OKM: Az országos mérés időpontja: 2019. május 29. (szerda)

Idegen nyelvi mérés 6- 8. évfolyamon: 2019. május 22. (szerda)

DIFER:

Első évfolyamosok felmérése: 2018. október

Tanulók fizikai állapotának és edzettségének mérése:

Intézményi vizsgálat elvégzése: 2019. január 9. április 26. között (meghatározott, fittség vizsgálatára alkalmas módszertani anyagok alapján)

Rendezvények:

Őszi papírgyűjtés: 2018. szeptember 19. szerda – 8-10 óráig

Tehetség-iskolahét:  2018. október 8 – 13.

Pályaorientációs nap: 2018. október 18.

Farsang: 2019. február 15.

Év végi néptánc bemutató:  2019. június 04. és június 06

DÖK nap:  2019. június 14.

Ballagás: 2019. június 15. 9:00

Tanévzáró ünnepély: 2019. június 21.

6 tanítás nélküli munkanap:

 • 2 Szakmai nap (Az első 2018. október 26. – a második nap a második félévben lesz)
 • Félévi értekezlet: 2019. február 01. (péntek)
 • Osztálykirándulás:

Alsó tagozat: 2019. május 29., Felső tagozat: 2019. május 31.

 • Pályaorientációs nap: 2018. október 18.
 • DÖK nap: 2019. június 14.

Iskolatejprogram

A 21/2017 (IV.26) FM rendelet szerint iskolánk minden tanulója jogosult a tejtermékre.

Szállító: Happy Tejtermék Kft., Békéscsaba, Kisrét 86. A tanulók heti 4 alkalommal különféle tejterméket kapnak délelőtt folyamán.

 1. tej,
 2. ízesített tej (kakaó, vagy vaníliás tej, vagy karamell, vagy kókuszos tej. )
 3. ízesített gyümölcsjoghurt

A hiányzó gyermekek tejtermékeinek tárolása hűtőszekrényben történik, ezek a termékek elfogyasztása igény szerint történik a nap folyamán, legkésőbb 14 óráig. Ezt követően elszállításra kerül.

 1. ömlesztett sajt – ezt kötelező hazavinniük.

Iskolagyümölcs és iskolazöldség program

29/2017.(VI.7) FM rendelet szerint iskolánk 1-6 évfolyamra járó tanulói részesülhetnek a program termékeiből.

Szállító: Szatmári-Ízek kft., Csenger, Ady Endre út 133. A tanulók a 2018/2019 tanévben hetente alkalmanként az alábbi termékeket kaphatják:

 1. 2 dl/fő ivólé
 2. gyümölcs (alma, szilva, körte, szőlő)
 3. zöldség (paprika, sárgarépa, retek, karalábé, zöldhagyma).

A 2-3. pontban lévőket csütörtökön haza kell vinniük a tanulóknak, ha addig nem fogyasztják el.

Tisztelt Szülők!

A Szolnoki Tankerületi Központ három intézmény, a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a cibakházi Damjanich János Általános Iskola bevonásával sikeresen pályázott.

A nyertes projekt címe: EFOP-3.3.7-17-2017-00027 – „Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projektmódszerekkel”

A pályázatról bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

A gyermekétkeztetésben igénybe vehető normatív kedvezményeket és a kapcsolódó szabályokat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet tartalmazza.

A gyermekétkeztetésben való részvétel

A gyermekétkeztetésben való részvételt a tanuló szülője/törvényes képviselője kezdeményezheti írásban az erre a célra rendszeresített NYILATKOZAT megnevezésű nyomtatványon. A NYILATKOZAT-on meg kell adni a gyermek azonosításához szükséges személyes adatokat, valamint azt, hogy mely étkezéseket kívánja a tanuló igénybe venni. A nyomtatványt tollal kitöltve, a szülő/törvényes képviselő által eredetiben aláírva az intézményben az étkezéssel foglalkozó ügyintéző részére Pályi Hajnalka (telefonszám: 06-20/239-9486) kell eljuttatni. Tanév közben történő igénylés esetén a nyilatkozat leadását követő munkanaptól tudjuk biztosítani az étkezést az igénylő tanuló számára.

Amennyiben tanév közben a tanuló ki kíván lépni az iskolai gyermekétkeztetésből, vagy bármely, a NYILATKOZATON szereplő adat változik, azt a szülő/törvényes képviselő írásban köteles jelezni. Az erről szóló levelet szintén az intézményben az étkezéssel foglalkozó ügyintéző számára kell eljuttatni, megjelölve benne a tanuló azonosításra alkalmas adatait, azt, hogy mely étkezéseket kívánják végleg lemondani/mely adatokban van változás, és azt, hogy mely naptól nem kérik az étkezést/történik a változás. Visszamenőleges lemondást elfogadni nem tudunk, leghamarabb a lemondás ügyintézőhöz történő eljuttatását követő tanítási naptól tudjuk a tanulót a gyermekétkeztetésből kiírni. A kilépés ténye nem érinti azt, hogy a kilépést megelőzően igénybevett szolgáltatással kapcsolatosan még elszámolásnak van helye.

Amennyiben a tanuló betegség vagy más ok miatt átmenetileg távol van, és ezért nem veszi igénybe a gyermekétkeztetést, a szülő/törvényes képviselő köteles azt az intézményben az étkezéssel foglalkozó ügyintéző részére a következő elérhetőségek valamelyikén bejelenteni. Tel: (56)  420-524, email: szanda_gondnok@gmail.hu

A bejelentésnek tartalmaznia kell a távolmaradás tényét, várható időtartamát, valamint azt, hogy a gyermek mikor veszi igénybe újra a gyermekétkeztetést. Az adott napon az ügyintéző felé 15:00-ig jelzett lemondásokat már a következő napon figyelembe tudjuk venni, így másnaptól a távolmaradás idejére a térítési díjat nem kell megfizetni. Amennyiben a bejelentés 15:00 után érkezik meg, a lemondást csak a lemondást követő második tanítási napon tudjuk figyelembe venni, és a térítési díj megállapítása során érvényesíteni.

 

Térítési díjak megállapítása

Az igénybe vett, illetve le nem mondott étkezésekért a szülő/törvényes képviselő térítési díjat köteles fizetni. Az egyes étkezések térítési díjának napi összegét Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata rendeletben állapítja meg.

A Gyvt. alapján a rendeletben megállapított összegekből normatív kedvezményt kell biztosítani az alábbiak szerint:

 1. 100%-os kedvezményt kell biztosítani, azaz ingyen étkezhet az a tanuló,
 • aki 1-8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy
 • az 1-8. évfolyamon és az azon felüli évfolyamon nappali rendszerű oktatásban vesz részt és nevelésbe vették, vagy
 • 1-8. évfolyamon felüli nappali rendszerű képzésben vesz részt és utógondozói ellátásban részesül.
 1. 50%-os kedvezményben részesül az a tanuló, aki
 • 1-8. évfolyamon felüli nappali rendszerű képzésben vesz részt és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy
 • az 1-8. évfolyamon és az azon felüli évfolyamon nappali rendszerű oktatásban vesz részt és olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek, vagy
 • az 1-8. évfolyamon és az azon felüli évfolyamon nappali rendszerű oktatásban vesz részt és tartósan beteg vagy fogyatékos.

A kedvezményre való jogosultságot a gyermekétkeztetés igénylésekor a NYILATKOZAT-on kell igényelni. Normatív kedvezmény csak egy jogcímen vehető igénybe a fentiek szerinti sorrendben, ennek megfelelően kérjük, hogy a NYILATKOZAT kitöltésekor csak egy jogcímet jelöljön meg. Amennyiben tanév közben a jogosultsági jogcím változik, új NYILATKOZATOT kell kitölteni. A jogosultságot igazolni kell az alábbiak szerint:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény esetén az erről szóló érvényes határozat 3 hónapnál nem régebbi másolatával,
 • nevelésbe vett, illetve utógondozói ellátásban részesülő tanuló esetén a kitöltött nyilatkozat mellé kérjük csatolni a gondozási helyet biztosító intézmény vezetőjének – a 328/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet 9. melléklet szerinti – igazolását.
 • amennyiben a tanuló tartósan beteg vagy fogyatékos, a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat 3 hónapnál nem régebbi másolatával,

ennek hiányában az erről szóló érvényes szakorvosi igazolással, vagy annak 3 hónapnál nem régebbi másolatával

illetve fogyatékosság esetén a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény végrehajtásáról szóló 223/1998 (XII. 30.) Korm. rendelet 7/A.§ (1) bekezdése szerinti szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményével, vagy annak 3 hónapnál nem régebbi másolatával

 • három vagy több gyermeket nevelő család esetén elegendő a nyilatkozat kitöltése, melyhez kérjük csatolni a kitöltött adatlapot a gyermekek számáról.

A törvény szempontjából gyermekként figyelembe vehető:

 • a tizennyolc éven aluli,
 • a huszonöt évesnél fiatalabb, köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatásban részt vevő vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanuló,
 • életkortól függetlenül a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos gyermek,

kivéve a nevelőszülőnél ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermeket, valamint a nevelőszülőnél elhelyezett nevelésbe vett gyermeket és utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttet.

Az igazolásokat kérjük a NYILATKOZAT-hoz csatolni.

A gyermekek számában történt változást az intézmény vezetőjének a változást követő 15 napon belül írásban be kell jelenteni. Az eltartott gyermekek számának megváltozása esetén az új térítési díjat a bejelentést követő hónap első napjától kell megfizetni.

A térítési díjkedvezmény rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény esetében a határozatban megjelölt kezdő naptól, de leghamarabb az étkezés igénybevételének első napjától illeti meg a jogosultat. A többi jogcím esetén a térítési díjkedvezmény a jogosultság igazolását követő naptól illeti meg a szülőt/törvényes képviselőt.

Nem szükséges benyújtani az igazolásokat, amennyiben a szülő/törvényes képviselő korábban ugyanezen iskolában azokat már benyújtotta, intézményváltásra nem került sor, és a dokumentumokban foglaltak változatlanul fennállnak. Ebben az esetben elegendő az igénylő NYILATKOZAT-hoz csatolni a szülő/törvényes képviselő által aláírt nyilatkozatot, melyben büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy a dokumentumokban nem történt változás.

A térítési díj megfizetése

A térítési díjat havonta utólag, a ténylegesen igénybe vett étkezések alapján kiállított számla ellenében kell a szülőnek/törvényes képviselőnek megfizetnie. A fizetés történhet készpénzben, átutalással vagy csoportos beszedési megbízással. A fizetési módról a NYILATKOZAT-on kell a szülőnek döntenie.

Átutalásos fizetési mód választása esetén a NYILATKOZAT-on kérjük a számlázási név és cím megadását (ez fog szerepelni a számlán), a bankszámla számát (a befizetések beazonosításának megkönnyítésére), valamint a postázási nevet és címet (erre a névre és címre küldjük meg havonta a kiállított számlát.) A számlát minden esetben postai úton megküldjük.

Csoportos beszedési megbízás választása esetén kérjük, hogy az alábbiak szerint járjon el:

 • amennyiben korábban már kötött megállapodást az Intézményszolgálattal az érintett tanuló étkezési térítési díjának csoportos beszedési megbízással történő fizetésre, a NYILATKOZAT-on elegendő megadnia a tanuló ügyfél azonosítóját, melyet a megállapodás mellékletében talál meg.
 • amennyiben nem kötött még megállapodást az Intézményszolgálattal az érintett tanuló étkezési térítési díjának csoportos beszedési megbízással történő fizetésre, akkor kérem, hogy keresse az étkezéssel foglalkozó ügyintézőt, és igényelje tőle a szükséges nyomtatványokat. A megállapodás nyomtatványt 2 példányban kitöltve, aláírva, postai úton, vagy az étkezési ügyintéző munkatárson keresztül vissza kell juttatni az Intézményszolgálathoz. Az Intézményszolgálat a tanulónak ügyfél azonosítót ad, az azonosítót beírja a Megállapodás mindkét példányára, a Megállapodást aláírásokkal látja el, majd egy példányt visszajuttat Önnek. Ezt követően Önnek fel kell hatalmaznia a bankját, hogy az Intézményszolgálattól érkező követeléseket teljesítse. Ezt személyesen intézheti a bankjánál, vagy banktól függően elektronikusan a bank internetes felületén (netbank) keresztül. Az ügyintézéshez szüksége lesz a Megállapodásban feltüntetett ügyfél azonosítóra. Mindaddig, amíg az Intézményszolgálattól a Megállapodást aláírva nem kapta vissza, a banki ügyintézést nem tudja lebonyolítani. A térítési díjról szóló számlát minden hónapban postai úton juttatjuk el Önnek.

Készpénzes befizetés választása esetén az iskolában előre meghirdetett étkezési térítési díj befizetési napokon az intézményben az étkezéssel foglalkozó ügyintéző részére lehet befizetni a díjakat. A befizetési napoktól eltérő napokon Szolnok Megyei Jogú Város Intézményszolgálatának székhelyén (5000 Szolnok, Kossuth tér 1. I. emelet) is be lehet fizetni. Pénztári órák: hétfőtől –csütörtökig 8.00 – 15.30. A térítési díj befizetéséről a befizető minden esetben a befizetés helyszínén, a befizetés időpontjában számlát kap.

Kérjük, hogy amennyiben korábban a tanuló vonatkozásában már kötött megállapodást az Intézményszolgálattal csoportos beszedési megbízással történő fizetésre, a tanuló ügyfél azonosítóját abban az esetben is adja meg a NYILATKOZAT-on, ha másik fizetési módra kíván áttérni.

Bencsik Zsolt
igazgató
Szolnok Megyei Jogú Város Intézményszolgálata

A tájékoztató letölthető verziója IDE kattintva elérhető

Az alábbi linkekre kattintva évfolyamonként olvasható és letölthető a 2018-2019-es tanévkezdéshez szükséges eszközök listája.

1. évfolyam

2. évfolyam

3. évfolyam

4. évfolyam

5. évfolyam

6. évfolyam

7. évfolyam

8. évfolyam

 

Iskolánknak évek óta kiemelt feladata a gyermekek érzelmi intelligenciájának fejlesztése. A Boldogság program keretében a tanév során a gyerekek 10 témakört dolgoznak fel. Egy-egy hónap zárásaként egy internetes felületre kell feltöltenünk a témához kapcsolódó, közösen elvégzett feladatokat. Az egy-egy témát feldolgozó hónapot követően azok közül, akik valamilyen területen a leginkább meg tudták mutatni erősségeiket, korosztályonként egyet megneveznek, és ők megkapják „a hónap pedagógusa” címet.

Örömmel értesültünk, hogy 2018. március hónapban iskolánk pedagógusa, Mészárosné Makai Anita kapta meg ezt az elismerést.

A hónap témája az „Apró örömök” volt, melynek feldolgozásában aktívan részt vett az iskola 4.a osztálya is.

A pótvizsga időpontja: augusztus 29. (szerda) 8.00

Első tanítási nap

2018. szeptember 03. (hétfő)

Tanévnyitó ünnepély

2018. szeptember 03. (hétfő) 8.00 óra, megjelenés teljes ünneplőben (fehér felső, fekete nadrág vagy fekete szoknya). Gyülekező az osztálytermekben.

 

A Szolnoki Gulyásfesztiválon megrendezésre kerülő Gyermek- és ifjúsági népzenei és néptánc tehetségkutató versennyel kapcsolatos tájékoztatót az alábbi linkre kattintva olvashatják.

Szülői tájékoztató

Felső tagozatos táncosaink – az ifisekkel karöltve – idén nyáron is élményekben gazdag hat napot töltöttek Balatonszemesen, a hagyományos néptánctáborunkban.

A tánctanulás mellett kicsiknek és nagyoknak egyaránt jutott idő kézműveskedésre, sportolásra, táncházra, diszkóra, vetélkedőre és strandolásra is, hiszen az időjárás igazán kedvezett a balatoni fürdőzésnek.

Fantasztikus volt a csapat, hatékonyak voltak a táncpróbák,  szépen zengett az ének, fergeteges volt a táncház, gyönyörűek lettek a hűtőmágnesek, izgalmas volt a plakátverseny, bravúrosak voltak a ping-pong csaták, káprázatosak lettek a fűzött gyöngysorok, kellemes volt a Balatonban lubickolni, szuper volt a kaja, megérdemelt volt a pihenés, rengeteg volt az élmény.

Köszönjük mindenkinek, aki munkájával, részvételével és együttműködésével hozzájárult a tábor sikeréhez!

Július végén egy hétig erdélyi gyerekekkel közösen táboroztunk Kalocsa mellett, a Szelidi tónál. A tábor célja kalocsai táncok, népdalok tanulása volt, de emellett megismerkedhettünk Kalocsa nevezetességeivel, történetével, népművészetével és néphagyományaival is. Kipróbálhattunk több népi kismesterséget, mint pl. a fazekasságot és a szövést, festettünk kalocsai tányért, voltunk Tó-túrán, lovasszekerekkel kikocsikáztunk Bakodpusztára, ahol látványos lovasbemutató szemtanúi lehettünk. Készítettünk plakátokat a tábori élményekről, megpróbáltuk a drukkolást, testközelből megismerkedtünk a fiú és a lány kalocsai viselettel. 

Az időjárás igen kedvező volt a Szelidi-tóban való fürdőzésre, ezt kihasználva nagyon sokat fürödtünk és játszottunk a tóban is.

Rendkívül sok programban gazdag, tartalmas, élménydús egy hetet töltöttünk a táborban, melyet a mellékelt képek is mutatnak.

Augusztus 13-17-ig reggel 8 és 16 óra között rendezzük meg a hagyományos fecske táborunkat az iskolában. Kérjük, hogy azok a leendő elsős tanulóink, akik jelentkeztek, minden nap hozzanak magukkal tízórait és innivalót. Ügyeletet reggel 7 órától, délután 17 óráig biztosítunk.

Augusztus 13-17-ig és augusztus 21-25-ig reggel 8 és 16 óra között rendezzük meg a hagyományos nyári komplex táborunkat az iskolában. Kérjük, hogy azok a tanulók, akik jelentkeztek minden nap hozzanak magukkal tízórait és innivalót. Ügyeletet reggel 7 órától, délután 17 óráig biztosítunk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017–2018. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett a hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatására.

A kiírásra intézményünk sikerrel pályázott a “Járd ki lábam, járd ki most…” címmel benyújtott projekttel, és a program megvalósításához 1.650.000 Ft-os támogatásban részesült.

Pályázatban vállalt fő tevékenység egy 60 órás tanórán kívüli, a fiatalok érdeklődési területeire épülő, új kezdeményezésű komplex tehetségazonosító, tehetséggondozó program megvalósítása volt.

A pályázat kódszáma: NTP-MŰV-17-0030

A projekt időtartama: 2017. 07.01 – 2018. 06.30

Résztvevők köre: 20 fő az alapképző V. és VI. évfolyamára járó növendékei közül

Beszámoló

a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola NTP-MŰV-17-0030 azonosító számú,  „Járd ki lábam, járd ki most…” című projektjéről

A projekt kezdő szakaszában tehetségazonosítást és beválogatást végeztünk, melyet ráhangoló tréninggel kötöttünk össze. A projekt célkitűzéseinek, feladatainak és elvárt eredményeinek ismertetése után közösségépítő játékokkal és játékos feladatokkal erősítettük a csapatot.

A foglalkozások során a tánctanulás folyamatát összekötöttük a koreográfia énekeinek tanulásával. A táncosok tanításának legfőbb célja a képességfejlesztés volt, ezt kiegészítettük az állóképesség növelésével, a ritmusérzék, a mozgásemlékezet és az improvizációs készség fejlesztésével.  

Szeptemberben a szürethez, novemberben a Márton naphoz, februárban a farsanghoz kapcsolódóan szerveztünk táncházat, melyben a csoport tagjain kívül az intézmény többi művészeti iskolás tanulója is részt vett. A táncházban kiválóan képzett, fiatal zenészek biztosították a zenekari muzsikát. Az együtt táncolás örömének megélése segítette az együttműködési készség fejlesztését.

A Szandaszőlős Táncegyüttes rendszeresen szervez táncházakat, ahová meghívjuk a város és a vonzáskörzet néptáncosait is. Olyan fiatal zenészekkel állunk kapcsolatban, akik Szandaszőlősről indultak el a népzenei pályára, és ma már országszerte ismert zenekarokban muzsikálnak. (Böröcz Balázs, Hornich Thomas – Tarsoly zenekar, Sulák Gergely – Naszály zenekar, Csenki-Túri Luca – Korinda zenekar). Táncházainkba – ha tehetjük – legszívesebben őket hívjuk muzsikálni, hiszen hozzánk úm. hazajönnek. A fiatal zenészek nagy motivációt jelentenek az együttes tagjai számára, egyben példaképek is fiataljaink előtt.

A pályázat egyik fő célja volt, hogy a célcsoporttal folyamatos foglalkozás történjen, időt hagyva az ismeretek elsajátítására, gyakorlására és elmélyülésére.

A program legfőbb szakmai, tematikus tevékenységét a népdaléneklés és a néptánc alkotta, mely dramatizált játékkal, daltanulással, táncházzal, interaktív előadássokkal, kötetlen beszélgetésekkel egészült ki.

Célunk volt, hogy tanulóink értsék a táncok, a mozdulatok és a népdalok üzenetét, ezért a program során, a szakmai munka mellett tanulóinkkal a próbák keretében feldolgoztuk a népzene, a népdalok, és a néptánc jelentéstartalmát is. 

Figyelmet fordítottunk arra is, hogy a szociális hátránnyal, valamint a magatartási, beilleszkedési és tanulási zavarral küzdő tehetségek számára is biztosítani tudjuk a többcsatornás ismeretszerzés lehetőségét.

A néptánctanítási és koreográfiakészítési feladatokat Fekete Dániel, Hoffer Károly és Stonawskiné Busi Ildikó végezte. Az együttes tagjainak régi vágya volt, hogy az elmúlt évek legkedvesebb táncaiból készüljön egy „mix”, amely ez esetben szilágysági lassú csárdást és ugrálóst, mezőségi sűrűcsárdást, széki lassút, csárdást, sűrű és ritka tempót mutat be egy koreográfián belül. Ez a kihívás a fiatal táncpedagógusok számára is „testhezálló” feladat volt.

A próbákon az énektanításban Juhászné Antal Gabriella népzenész, ének-zene – népzene szakos pedagógus volt segítségünkre. A képzett, gyakorlott szakemberrel jobban lehetett haladni, az énektanulás hatékonyabb volt. Mivel Gabi néni prímás (is), elengedhetetlen eszköze volt minden alkalommal a hegedűje. Az élő hegedűszóval kísért énektanulás és táncpróba kuriózum, könnyebbé, élményszerűbbé teszi a tanulást.

A műhelyfoglalkozásokat a csapatépítés szellemében, nagyon sok táncos, énekes játékkal fűszerezve valósítottuk meg. A projekt során tánctudásban, énekben, előadói készségben, állóképességben, önbizalomban és együttműködésben nagyon sokat fejlődtek a csoport tagjai.

Kiegészítő tevékenységként a három napos bentlakásos táboron kívül az Országos Táncháztalálkozóra is szerveztünk kirándulást. E programok jól szolgálták a közös élményszerzést és a csoportkohézió erősödését.

Köszönjük a támogatást!

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
2018. július 10.

                                 

                     

 

 

A Művészeti iskolánk két pedagógusa: Stonawskiné Busi Ildikó és Bathó Rita 2018. június 26-29 között négy napos továbbképzésen vett részt Budapesten, a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

Az EFOP-3.2.6 pályázaton belül megvalósuló továbbképzés “A tanulók képességkibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben” címmel került meghirdetésre.

A képzésre az ország több művészeti iskolájából érkeztek pedagógusok, a néptánc szakirány  mellett társastánc, divattánc, modern tánc szakos tanároknak is biztosítottak részvételi lehetőséget.

Pedagógusaink kiváló előadóktól – Demarcsek Zsuzsa, Lévai Péter, Szilágyi Zsolt, Szilágyi Zsoltné, Szurmayné Hortobágyi Gyöngyvér – ismerhették meg az új rendszerű képességfejlesztés és pedagógiai folyamattervezés módszertanát, a tánccal nevelés és a táncra nevelés újszerű elméleti és gyakorlati tevékenységeit. A képzés végén elméleti és  gyakorlati vizsgán adtak számot  megszerzett tudásukról.