Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. Azóta országszerte kulturális programokkal, megemlékezésekkel, Szolnokon és Balatonfüreden közös versmondással ünneplik a magyar nyelv hivatalossá tételét. Iskolánk idén is csatlakozott a megyei könyvtár által kezdeményezett, immár hagyományosnak tekinthető „Szolnok szaval” elnevezésű rendezvényhez, és több mint kétszázötvenen, diákok, tanárok közösen olvastuk fel Weöres Sándor: Tíz lépcső című versét, igazi ünneppé téve ezt a jeles napot.

Az eseményről készült videók az alábbi linkeken tekinthetők meg:
1. Videó
2. Videó

A Szolnoki Szakképzési Centrum jóvoltából meghívást kaptunk a szolnoki Digitális Közösségi Alkotóműhely megnyitó ünnepségére, melyet 2019. november 12-én tartottak az intézménynek otthont adó Baross úti épületben. Az eseményen Tóth Bianka 6.d, Bárdos Balázs, Nyolcas Áron 8.b, Csernák Tamás és Kerekes János 8.d osztályos tanulók vettek részt. A feladatuk egy Lego Mindstorms EV3 robot megépítésének és üzemeltetésének bemutatása volt. Amellett, hogy diákjaink lelkesen tettek eleget a felkérésnek, tapasztalatot szereztek középiskolás társaiktól a Lego robotok programozásával kapcsolatban, bepillantást nyertek a 3D nyomtatás és a lézervágás rejtelmeibe.
Köszönjük, hogy a meghívásnak eleget téve egy tartalmas délelőttöt tölthettünk el az alkotóműhelyben. Bízunk benne, hogy a jövőben minél több diákunk pályaorientációját segíti majd a most felavatott digitális komplexum.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely megnyitójáról az M1, a Szolnok Tv és a szoljon.hu is beszámolt.

Szívet melengető érzés számunkra, hogy Szandaszőlősön olyan színvonalas, jó hangulatú táncházakat sikerült meghonosítanunk, ahová szívesen jönnek kicsik és nagyok egyaránt, s amelyek hozzájárulnak a táncosok közösségének építéséhez is. Ezek egyike a Márton naphoz kapcsolódóan évente rendezett „Libabál”, mely idén is sok résztvevőt vonzott. A jó hangulatról a képek és a videók tanúskodnak.

A Szandaszőlősi Művelődési Ház által készített videók az alábbi linkeken tekinthetők meg:

 1. Videó
 2. Videó
 3. Videó
 4. Videó
 5. Videó

2019.11.11-én Márton – naphoz kapcsolódó játékos foglalkozáson vettek részt iskolánk 2.d osztályos tanulói a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézményében. A gyerekek megismerkedhettek, együtt dolgozhattak fogyatékkal élő társaikkal, kézműveskedhettek, óriástársasjátékozhattak. Program célja a közös élmény szerzés, hagyományteremtés, érzékenyítés.

A Vándortábor Programban kerékpározni, túrázni, vizeken evezni minden gyerek álma. Az országot megismertetni, kalandra lehetőséget adni minden felnőtt célja. A program célja a sport és a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében. A résztvevők megismerhetik Magyarország természeti értékeit, kulturális örökségét is.
A kerékpáros vándortáborban mindenki számára jó minőségű kerékpárt, sisakot, láthatósági mellényt, hazavihető pólót, kulacsot és szervizt, pótalkatrészeket biztosítanak, hogy az élményt ne gátolja technikai akadály. 15-25 fős, felső tagozatos és középiskolás csoportok vehetnek részt.
A vándortábor útvonala: Bükk – Aggtelek  kb. 150-160 km (Bükkszentkereszt – Répáshuta – Bánkút – Dédestapolcsány – Gömörszőlős – Aggtelek – Szögliget)
A kerékpáros vándortábor részvételi díja és szolgáltatásai
Részvételi díj 25.000.- Ft/fő (2019. évi ár), ami tartalmazza:

 • napi háromszori étkezési ellátást a táborozás ideje alatt (első nap vacsora, utolsó nap reggeli);
 • a szállás díját 6 éjszakára, kiépített sátortáborban vagy gyermek- és ifjúsági táborban (sátor fekhellyel, közösségi és étkező helyiség, hideg-meleg vizes zuhany, WC), ifjúsági szállásokon, kollégiumban;
 • a csomagok szállítását a táborhelyek között;
 • a kulturális, természetismereti és élményprogramok díját;
 • kerékpár, sisak, láthatósági mellény és kulacs, póló biztosítását;
 • orvosi ügyeletet;
 • kerékpáros túrakísérőt, amelyet a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség biztosít.

 A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás, és a záró pontról történő hazautazás költségét. (kb. 5.000.-Ft/fő)

Az egyhetes turnust 2020. június utolsó hetére tervezzük. (Az időpontokat január második felében teszik közzé).

Egy jelentkező csoport létszáma nem lehet kevesebb, mint 17 fő (15 diák + 2 kísérő), és nem lehet több mint 25 fő (23 diák/résztvevő + 2 kísérő). Szülők, felnőttek jelentkezése is lehetséges.

Jelentkezési határidő: 2019. december 20. (péntek), 10.000.-Ft előleg befizetésével, Gönczölné Molnár Judit testnevelő tanárnál lehet.

Élményfestés és jobb agyféltekés rajztanfolyam várja a rajz, a festészet iránt érdeklődő gyerekeket, szülőket a Hild Viktor Könyvtár november 16-án. Jelentkezni a megadott elérhetőségen lehet. Próbáld ki Te is magad!

November hónapban a véradás fontosságára hívták fel a figyelmet a gyerekek. A vér lényegében „gyógyszer” ami semmi mással nem pótolható. Ha van elég véradó, akkor a műtétekhez és különböző beavatkozásokhoz szükséges mennyiség előteremthető – ellenkező esetben előfordulhat, hogy valakinek az életébe kerül a „hiányosság”. A vér tehát nem pótolható élő anyag, lényegében olyan folyékony szövet, amely sejtekből és egyéb alkotórészekből áll. Ennek előállítása a tudomány mai állapota szerint lehetetlen, az élet nélkülözhetetlen elemét csak az emberi szervezet képes termelni. Mivel a vér semmivel sem pótolható, és évente 400-500 ezer vérkészítményre szoruló beteg van, a véradás nélkülözhetetlen a rászorulók gyógyításában, és az életmentés során.

Köszönjük a gyerekek munkáját!

All-focus

Öt akkreditált képzés, tizenhárom új tankönyv, számos pedagógus-továbbképzés és százhúsznál több program. Mindez a Magyar Táncművészeti Egyetem által kidolgozott EFOP-3.2.6-16-2016-00001 számú projektben, amelynek részleteiről Fodorné Molnár Márta, szakmai vezető és a projektvezető, Gáspár Emese nyilatkozott a Táncművészet című folyóiratnak.

A pályázatról szóló cikket ITT olvashatják.

Forrás:
http://www.mte.eu/hirek/jelentos-modszertani-fejlesztes-zajlik-az-alapfoku-tancmuveszeti-oktatasban-magyar

Az első és második osztályosok számára tartott zenés mozgásfejlesztő órák egyik célja, hogy megismerkedjenek különféle anyagokkal és alkotó módon használják fel azokat. A bőrkarkötő fonása és a gyöngykarkötő fűzése kiváló terepe a finommotorikus mozgás fejlesztésének.

Idén csatlakoztunk Balatoni Katalin kezdeményezéséhez, hiszen mi is kiemelten fontosnak és értékesnek tartjuk a magyar népi játék világát. “Az énekes népi játék a szabad ég alatt ősidők óta a gyermek életének legfőbb öröme” – mondta Kodály Zoltán, s szavai ma is helytállóak.  
E nap célja, hogy a világ minden pontján az önfeledt játéké legyen a főszerep. Művészeti iskolánk tanulói számára a hétköznapokban folyamatosan jelen van a magyar népi játék sokszínűsége, értéke és élménye. Örömmel csatlakoztunk a Magyar népi játék napja ünneplő közösségéhez.

2019.10.19-én harmadik alkalommal rendezték meg Törökszentmiklóson a Gaál Autentika emlék szóló-néptánc versenyt Gaál András tiszteletére, ahol a Vadvirág Gyermek Néptáncegyüttes és a Szandaszőlős Táncegyüttes táncosai is részt vettek.Eredményeink: 
Sipos Balázs (ifi) – arany minősítés
Markó Attila (ifi) – ezüst minősítés
Berényi Blanka (6.b) – Szilágyi Marcell (6.b) – bronz minősítés
Hunya Tímea (6.b) – Szilágyi Marcell (6.b) – Emléklap
Szívből gratulálunk nekik!

2019. október 24-27. került megrendezésre Balatonfüreden a Fit-Kid Európa Bajnokság, melyen iskolánk 8.a osztályos tanulója Pető Fanni a következő eredményeket érte el:

 • I. osztály 6. korcsoport egyéni kategória: II. helyezés
 • I. osztály kiscsapat kategória: II. helyezés

Felkészítő edzők: Uj Darinka, Csutak Bianka, Vadászfi Ákos

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Kedves Szülők!

Bakó Erzsébet nyugdíjas kolléganőnk kéri támogató együttműködésüket, melynek céljaival az intézmény vezetése is azonosul. 

2019. október 24-én először szervezte meg iskolánk Diákönkormányzata „Tökkelütött tök” elnevezésű programját, a gyerekek nagy örömére.
A sziklakertben rendezett töklámpás kiállításra osztályonként egy-egy otthon faragott tököt vártunk, azonban voltak olyan lelkes osztályok, ahol csütörtökön reggel csak úgy sorakoztak a vicces, ijesztő és művészien megmunkált csodák. Más osztályok délutáni programként a szülőkkel közösen faragták a tököt.
Az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében sütőtökös süteménykészítést és kóstolást is hirdettünk. Az elkészült finomságokat az osztályok közösen fogyasztották el, és lelkesen kínálgatták a többi diáknak, tanárnak is. A diákönkormányzat tagjaiból álló zsűri által legfinomabbnak ítélt sütemények receptjeit IDE kattintva olvashatják.
Délután is színes program várta a gyerekeket, melyek között szerepelt tökkereső verseny és kézműveskedés is.
A közösségépítés és az egészséges életmód népszerűsítése mellett a program célja a jótékonykodás is volt, hiszen felső tagozatos osztályaink az elkészült lámpásaikat a közeli intézményeknek ajánlották fel.
Köszönjük a szülők segítségét és példaértékű együttműködését a DÖK sikeres programjának megvalósításában.

2019. október 23-án iskolánk Diáksport Egyesülete túrát szervezett a Bükkben. A ragyogó napsütésben gyerekek és felnőttek Bélapátfalváról túráztak Szarvaskőre. A 12 km-es táv megtétele után jó hangulatban, kellemesen elfáradva érkezett meg a csapat a szarvaskői várhoz.

Intézményünk műhelymunkát szervezett „Digitális pedagógiai workshop” címmel 2019. október 21-én. A programra meghívtuk a projektmenedzsmentet, a bevont intézmények megvalósítóit és a projektben részt vevő iskolák pedagógusait. A műhelymunkán részt vett intézményünk vezetősége is.
Rendezvényünket két ok miatt illesztettük a Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ által szervezett „Őszi pedagógiai módszertani napok” programsorozatába. Egyrészt annak érdekében, hogy más intézmények pedagógusai is részt vehessenek a bemutató órákon és az azt követő konzultációkon, másrészt azért, hogy a digitális pedagógiai módszert, mint jó gyakorlatot minél eredményesebben meg tudjuk osztani.
A programban két kollégánk tartott bemutató órát. Benca Ernő nyolcadik osztályosoknak „Kémia óra a fenntarthatóság jegyében, digitális eszközök felhasználásával” címmel. Az óra témája volt: A hidrogén, mint a jövő energiaforrása. Tulajdonságainak megismerése. A hidrogénmolekula felépítése és modellezése. A hidrogén előfordulása és szerepe a mindennapi életben.
Dancza János órájának címe: „Biológia óra a fenntarthatóság jegyében, digitális eszközök felhasználásával”, melyet a 7.b osztályosoknak tartott. Témája: Az ember természetátalakító munkálatainak negatív hatása a forró övezet élővilágára és magára az emberiségre. Megoldási lehetőségek.
A résztvevők az órák után közös szakmai konzultáción vehettek részt, ahol jó hangulatban számos kérdés megvitatásra került. Ez a műhelymunka kiváló lehetőség volt a horizontális tanulásra, hiszen a gyakorlatban keletkező tudás partneri cseréjét tudtuk megvalósítani. 

Az esemény meghívója IDE kattintva tekinthető meg.

A Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, mint az Oktatási Hivatal Bázisintézménye a Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ által szervezett Őszi Pedagógiai Napok rendezvénysorozatán 2019. október 21-én három bemutató órával várta a pedagógusokat.
1. Kerékpáros iskola-kerékpáros közlekedés 7.osztályban
2. Kémia óra a fenntarthatóság jegyében, digitális eszközök felhasználásával  8.osztályban
3. Biológia óra a fenntarthatóság jegyében, digitális eszközök felhasználásával 7. osztályban

Köszönjük az érdeklődő részvételt!

Iskolánk idén először csatlakozott az Europe Code Week programhoz, melyet október 5-20. között rendeztek meg Európa szerte. Az európai programozási hét egy olyan kezdeményezés, melynek célja, hogy a programozást és a digitális jártasságot szórakoztató és érdekes módon mutassa be. Ennek megvalósítására a csatlakozó intézményeknek különböző, a programozáshoz kapcsolódó eseményeket kell szervezni és lebonyolítani. Az idén 84 országban összesen 67.950 eseményt valósítottak meg. Iskolánkban három program várta az érdeklődőket. Október 9-én pedagógusaink próbálhatták ki a Lego WeDo2.0 készletet, ahol Milo robot megépítését követően rövid programkódokat készítve „keltették életre” a kedves kis Lego játékot. Október 10-én a részt vevő szülők ismerkedtek meg az elmúlt- és jelen időszak pályázatainak beszerzéseiből kapott Lego Mindstorms EV3, a Lego WeDo 2.0, a Lego Boost, a Bee Bot, a Blue Bot, az Edbot robotjainkkal. Nagyon jó volt látni – ha csak egy óra hosszára is – hogy a felnőttek is képesek gyerekként rácsodálkozni a világ dolgaira és az alkalmat megragadva, kihasználva jót játszani az eddig ismeretlen eszközökkel. Október 14-én pedig tanulóinknak nyílt lehetősége kipróbálni a MicroBit eszközt. A gyerekekkel egy egyszerű játékot készítettünk el, melyen keresztül közelebbről megismerkedtek az eszközzel. A diákok a programozás mellett belekóstolhattak a játékkészítés örömébe is. A foglalkozás nagy sikert aratott a gyerekek körében, hiszen boldogan próbálták ki a játékot és nagyon várják a folyatást.  

Az eseményekről a hitelesítést követően tanúsítványt is kaptunk, melyet IDE kattintva tekinthetnek meg.

Intézményünkben, a Fejlesztő/ differenciáló munkaközösség által meghirdetett  III. Általános iskoláskorú SNI és BTMN tanulók megyei komplex csapatversenye 2019.október 16-án került megrendezésre. Erre a megmérettetésre 20 csapat nevezett, Szolnokról és a megye különböző településeiről. Összesen 80 kiemelt figyelmet igénylő gyermek mérte össze, hat feladatban a leleményességét, ügyességét, tudását. A verseny eredménye:I. helyezés: Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapataII. helyezés: Tiszaföldvári Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola csapataIII. helyezés: Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapataKülöndíjat a Jászsági Általános Iskola Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézménye – Jászberény  csapata kapta.Gratulálunk a helyezetteknek és minden csapatnak, hogy vállalták a megmérettetést! Köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját!

Buczkó Gréta 7. B osztályos tanuló vívásban 1. helyen végzett a Négy Évszak Kupa Nyári és Őszi fordulójában is.
Gratulálunk és további sikereket kívánunk!