Az idei évben ismét megrendezésre került a “Lovas polgárőr leszek” című országos rajzpályázat, melyen a következő eredmények születtek:
Részvételért elismerésben részesült Henger Katalin (6.a)
és Matics Noémi (7.a)
IV. helyezett Sándor Petra (6.b) és Soós Adelin (7.c)
II. helyezett Hunya Tímea (6.b)
Felkészítő tanáruk: Fazekas Zsuzsanna

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Értesítjük a jelenlegi és volt kollégákat, az egykori tanítványokat, szülőket, ismerősöket, barátokat, hogy iskolánk nyugalmazott igazgatója,
Kalydy Sándor 2019. augusztus 30-án életének 88. évében elhunyt.
Hamvasztás utáni temetése szülőfalujában, Tunyogmatolcson szűk családi körben történik.
Búcsúztatására 2019. szeptember 16-án 11.00 órakor kerül sor
a Szandaszőlősi Művelődési Házban. (Szolnok, Simon Ferenc út 32.)
Kérjük, hogy a búcsúztatáson megjelenők részvétüket és tiszteletüket csak személyes jelenlétükkel és
egy szál virággal fejezzék ki.
A Gyászoló család nevében a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatósága

Kedves Szülők!
Az alábbiakban az egyszerűbb tanévkezdéshez szükséges információkat osztjuk meg Önökkel.

Pótvizsga: 2019. augusztus 29. (csütörtök) 8.00 óra

Első tanítási nap: 2019. szeptember 02. (hétfő)

Tanévnyitó ünnepély: 2019. szeptember 02. (hétfő) 8.00 óra, megjelenés teljes ünneplőben (fehér felső, fekete nadrág vagy fekete szoknya). Az osztályok a saját tantermeikben gyülekeznek legkésőbb háromnegyed 8-ig.

Kérjük, hogy kényelmes váltóruha, bőséges folyadék és tolltartó legyen a gyerekeknél. Azoknak a tanulóknak, akik igényeltek, az iskola biztosítja az étkezést (tízórai, ebéd, uzsonna), a többieknek szükséges ennivalót hozniuk.

A tankönyveket minden tanuló megkapja szeptember 2- án és 3-án, ezért táskát/szatyrot hozzanak magukkal. Az általános iskolai bizonyítványt és a művészeti iskolai bizonyítványt ezen a napon legyenek szívesek beküldeni. Akik a nyári szünetben nem rendezték a 2018/2019. tanévi tankönyvkártérítést, az iskola könyvtárában tegyék meg az első tanítási napon.

Az első tanítási napon a felső tagozatosoknak 2. órától 5. óráig osztályfőnöki óráik lesznek, ezután – szülői engedéllyel – hazamehetnek. Napközit szeptember 02-től már biztosít az iskola, mellyel kapcsolatos igényüket az üzenőfüzetbe írják be. A felsoroltakon kívül erre a napra jegyzetfüzetet vagy üzenőfüzetet, valamint órarendet szükséges hozniuk.

Az alsó tagozatosok 16.15-kor indulhatnak haza. A számukra szükséges felszereléseket az osztály facebook csoportjában olvashatják.

Szülői értekezletek időpontjai:

  • 2019. szeptember 04. 1. évfolyam 17.00 óra
  • 2019. szeptember 05. 2. évfolyam 17.00 óra
  • 2019. szeptember 09. 3. évfolyam 16.30 óra
  • 2019. szeptember 10. 4. évfolyam 16.30 óra
  • 2019. szeptember 09. 17.30 óra: 5.a, 6.d, 7.a, 8.c
  • 2019. szeptember 09. 17.00 óra: 5.b
  • 2019. szeptember 10. 17.30 óra: 5.c, 6.a, 6.b, 7.b, 7.c, 8.a, 8.d
  • 2019. szeptember 11. 17.30 óra: 6.c, 8.b

A Gulyásfesztivál 2019. szeptember 6-7-8-án kerül megrendezésre a Szolnoki Tiszaligetben.  Szeptember 6-án a 8. évfolyamos tanulók képviselik iskolánkat. Főzőverseny és színes programok várják őket. Szeptember 7-én az érintett néptáncos tanulók vesznek részt a fesztivál keretein belül megrendezésre kerülő Népzenei Tehetségkutató Versenyen.

Hagyományos Őszi Vigasságunkat 2019. szeptember 14-én 8.00 órától 14.00 óráig rendezzük meg, mely diákjainknak tanítás nélküli munkanap, így a részvétel kötelező. Tisztelettel és szeretettel várjuk a kedves szülőket. Ezen a napon kerül sor az EFOP 1.8.5-17 – Menő Menzák az iskolában – „Menőzz velünk az egészségedért” című pályázatunk zárórendezvényére is.

A Grazban rendezett Kötélugró Euróba-bajnokságon László Roberta iskolánk 8.d osztályos tanulója 3 perces egyéni gyorsasági versenyszámban I. helyezést ért el.
Felkészítő edzők: Papp Orsolya és Tóth Frida

Bozsik Hanna volt 8.c osztályos tanulónk párosban, felnőtt korosztályban szabadon választott gyakorlattal V. helyezést ért el. Sokvári Melitta 8.d osztályos tanulónk egyéniben, szabadon választott gyakorlattal VI. helyet szerzett. Sokvári Melitta és Bozsik Hanna csapatban formációs gyakorlatukkal felnőtt korosztályban az előkelő VI. helyen végzett.
Felkészítő edzők: Koncsecskó-Diszterhöft Orsolya, Kovács Réka és Sárszegi Dávid

Szívből gratulálunk a szép eredményekhez!

Az utolsó jó gyakorlat átadása 2019. április 13-17 között zajlott Csíkszentkirályban, a partnerintézmény iskolájában.

A tartózkodás céljának, a képzés tartalmának összefoglalása:

A „Népi kismesterségek tanulása, gyakorlása az iskolában” című jó gyakorlat átadása interaktív módon történt. A programban 18 órás képzés keretében a helyiek bemutatták a jó gyakorlatot, annak módszertanát. A jó gyakorlat cseréjéhez bemutató foglalkozások is tartoztak, melyet szakmai megbeszélések követtek.  A képzés ideje alatt megtörtént a jó gyakorlat céljainak, tartalmának megismerése, módszertanának áttekintése.  A hon- és népismeret témában prezentáció, alkalmazható módszerek, egyéni, kiscsoportos foglalkozások szervezésének eljárásai címmel előadásokat hallgattunk. A jó gyakorlatot helyi, csíkszentkirályi mesterek irányításával, gyakorlati bemutatójával is gazdagították. Jártunk házi sajtkészítőnél, bútorfestőnél, seprőkötőnél.  A képzésnek ezt a részét már a nyári táborozáshoz is kapcsoltuk, hiszen a júliusi rövid távú diák mobilitás alkalmával tanulóink is találkozhatnak majd ezekkel a mesterekkel és mesterségekkel.

A márciusi projektmenedzsment találkozó során nem csak a képzés tartalmát egyeztettük és készítettük elő, hanem megterveztük a kiegészítő programokat is. Ennek egyik apropója volt, hogy a partnerintézményben a látogatásunk időpontjában „Iskola másképp 2019” elnevezéssel projekthét zajlott. Ebbe a programba a tanárainkkal szerettünk volna mi is bekapcsolódni, és hasznos tudásátadással hozzájárulni a partnerek egyébként is gazdag programkínálatához.  Felajánlásunkat egyfajta „hozzáadott érték”-ként kezeltük, mert reményeink szerint az általunk kínált lehetőségek elősegítették a csíkszentkirályi gyerekek személyiségének, tudásának fejlődését.

Ezek az alábbiak voltak:

Zenés mozgásfejlesztő foglalkozás: Az általunk átadott első jó gyakorlat, a zenés mozgásfejlesztő foglalkozás anyagából tartottunk az első és a második osztályban két foglalkozást, mely egyben kiváló visszacsatolása volt a jó gyakorlat helyi alkalmazásának.

Kalocsai táncok tanulása: A nagyobbakkal a tavaly nyáron Magyarországon, a kalocsai közös diák mobilitás alkalmával tanultakat idéztük fel. Ezt az újbóli, személyes kapcsolatfelvételt a szandaszőlősi táncpedagógusok és a csíkszentkirályi gyerekek között nagyon fontosnak tartottuk, hiszen három hónap múlva ismét együtt töltünk el egy hetet, ahol szintén lesz majd közös néptánc-tanulási lehetőség.

Lego robotok kipróbálása: Intézményünk idén először csatlakozott a Digitális Témahéthez, mely április 8-12. között került megrendezésre. Az idei tanévben a kitűzött célunk az algoritmikus gondolkodás fejlesztése és a biztonságos internethasználat volt. A témahéten egyik feladatunknak jelöltük meg a határon túli magyar pedagógusok és oktatási intézmények bevonását, ezért megkértük a partnerintézményt, hogy regisztráljanak ők is a Digitális Témahétre. Hatodik és nyolcadik évfolyamon a codecombat.com oldal segítségével játékos kódolási versenyt szerveztünk, melybe bevontuk határon túli partnerintézményünket, a Csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskola tanulóit is. Nagy küzdelem folyt egész héten, ki ér a leghamarabb a 19. pálya végére és ki gyűjti össze a legtöbb gyémántot. A legjobbak jutalmul Digitális Témahét oklevelet kaptak. Az okleveleket a képzés alkalmával személyesen vittük el a gyerekeknek.                
Iskolánk tanulói abban a szerencsés helyzetben vannak a különböző pályázatoknak köszönhetően, hogy tanórai vagy szakköri keretek között kipróbálhatják robotjainkat. A már említett partnerintézménynek sajnos még nem volt lehetősége ilyen eszközökre pályázni, ezért úgy döntöttünk, hogy a Digitális Témahét alkalmából kiviszünk néhány robotot Csíkszentkirályra. A velünk kiutazó informatika szakos pedagógusunk bemutatta használatukat, működésüket, majd az iskola apraja-nagyja is kipróbálhatta Edbotot, a Blue-Botot, valamint a Lego Mindstorms EV3 és a Lego WeDo eszközöket. Igazán nagy élmény volt számukra ezen eszközök kipróbálása. Csodálkozva nézték, ahogy Edbot fejen állt, a Lego robotot, ahogy a piros szín vagy az akadály érzékelésekor megállt. Szívükbe zárták Milot, akit a Lego WeDo program illetve egy tablet segítségével előre hátra sikerült mozgatniuk miközben még „énekelt” is nekik a kis játék. Megszerették a Blue-Botot az aranyos kis méhecskét, akit a kisebb tanulók is ügyesen irányítottak a cél elérése érdekében.

Kiegészítő programok:

Látogatás a csíki viseletkészítőnél: Jelen pályázatnak köszönhetően van lehetőségünk eredeti csíki népviseleti darabok beszerzésére. A táncpedagógusokkal közösen tettünk látogatást a varrónő műhelyében, és a márciusi egyeztetés folytatásaként további viseletdarabokat választottunk ki varratásra.

Erdei Iskola látogatása Pottyondon: A júliusi rövidtávú diák mobilitás helyszínén is jártunk. Fontos volt a szandaszőlősi táncpedagógusok számára is a helyszín megismerése, hiszen a tervezett tánctanulásokat és kiegészítő programokat a helyszínen, személyesen hatékonyabban tudtuk egyeztetni.

Látogatás Nyergestetőn: A hely leginkább az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert. A csata helyszínén emlékoszlop őrzi a csatában elesett székely hősök emlékét. Az emlékművel átellenben, az erdő szélén lévő területen, egy tömegsírba hantolták el akkor az ütközet áldozatait, akiknek emlékét többek közt számtalan kisebb-nagyobb fa- és vaskereszt, valamint számtalan kopjafa őrzi. Felemelő érzés volt látni a sok gyönyörű kopjafát, és hallgatni a partnerintézmény egyik pedagógusának hiteles ismertetőjét a történelem ide kapcsolódó részéről.

Csíksomylói passiójáték: Ottjártunk idejére esett virágvasárnap, így a csíksomlyói kegytemplom előtt volt szerencsénk megnézni a szabadtéri előadást, amely felejthetetlen élményt nyújtott. Előtte sétát tettünk a Kis- és a Nagysomlyó hegyek közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál. Már ebben az időszakban nagy volt a készülődés Ferenc pápa látogatására, mindenhol érezhető volt az a mélységes tisztelet és alázat, ahogyan készültek erre az ünnepre.

A zenés mozgásfejlesztő foglalkozásokról készült videók az alábbi linkekre kattintva tekinthetők meg:
Zenés mozgásfejlesztő foglalkozás I.
Zenés mozgásfejlesztő foglalkozás II.
Zenés mozgásfejlesztő foglalkozás III.
Zenés mozgásfejlesztő foglalkozás IV.

A MÁV közzétette a vágányzári menetrendet, ennek alapján az előzetes információkat az alábbiak szerint pontosítjuk: 

Indulás: közvetlen vonattal 2019. augusztus 12-én (hétfőn) 845-kor a Szolnoki vasútállomásról. (vonatszám:16709, ARANYPART Express (Záhony – Balatonszentgyörgy). Találkozás az állomás előterében a bejárattól jobbra, 815-kor.

Hazautazás: 2019. augusztus 17-én (szombaton) 1547-kor, hazaérkezés kb. 1914-kor.

Ügyeleti napok a nyári szünetben kéthetente szerdánként 9.00 – 13.00 óráig az alábbi időpontokban:
Június 26.
Július 10.
Július 24.
Augusztus 07.
Augusztus 21.

Kívánunk minden kedves diákunknak, kollégánknak és munkatársunknak, valamint honlapunk valamennyi látogatójának vidám nyarat és kellemes vakációt!

2019. június 15-én a 8. osztályosok ballagásán illetve június 20-án a tanévzáró ünnepségünkön kapták meg iskolánk tanulói a kiemelkedő munkáért járó elismeréseket.

Díszoklevelet kaptak azok a 8. osztályos tanulók, akik általános iskolás éveik alatt mindig kitűnő bizonyítvánnyal zárták a tanévet:
8.a: Kerekes Ivett, Mihályi Adél, Tornyi Bálint
8.b: Bozsó Molli, Garzsik Nóra

Intézményünk sok éves hagyománya, hogy azoknak a végzős tanulóknak, akiknek nyolc éven keresztül kitűnő volt a tanulmányi átlaguk, legfeljebb 3 alkalommal szereztek jó osztályzatot, és nyolc éven át kimagasló közösségi munkát végeztek iskolai szinten, intézményünk legmagasabb elismeréseként SZANDA PLAKETT-et adományozunk.
Az idei tanévben SZANDA PLAKETT elismerésben részesültek:
8.a: Kerekes Ivett, Kovács Petra, Markó Attila, Tornyi Bálint
8.b: Bozsó Molli, Garzsik Nóra, Geszti Kata, Szabó Fanni Zsófia

Azok a szülők, akik nyolc éven keresztül kiemelkedően segítették az iskolában folyó munkát, SZANDA PLAKETT elismerésben részesültek: Balogh Veronika, Markóné Horgász Anikó, Lévai Katalin, Szabó Zsolt, Hegedüs Annamária, Honti házaspár, Kissné Palocsai Beáta, Munkácsi Györgyi, Nagyné Farkas Ilona, Szűcs Beáta

Tanulmányi versenyeken elért eredményeiért: Tornyi Bálint, Surányi Zombor, Mihályi Adél, Majzik Péter, Unyi Csongor

Sporttevékenységéért dicséretben részesült: Horváth Ákos, Iván Golda, Kisnémet Zsolt, Magos Leila, Mészáros Attila László, Surányi Zombor, Szilágyi Anna, Szilágyi Levente László, Tornyi Bálint, Abkarovics Vivien, Bende Luca, Bozsó Molli, Böszörményi Dániel, Garzsik Nóra, Ondok Mátyás, Récsányi Fanni, Sonkoly Milán, Telkes-Tóth Péter, Bozsik Hanna, Csalóczki Balázs, Dögei Laura, Holló Belián, Honti Luca, Jordán Balázs, Kiss Attila, Pápai Kitti Dorina, Szilágyi Anna Kata

DÖK-ben éveken át végzett aktív munkájukért: Magos Leila, Szilágyi Anna, Simon Zsófia, Majzik Péter (városi DÖK tagja), Jordán Balázs, Bukta Milán Zoltán

Művészeti tevékenységéért: Kerekes Ivett, Kovács Petra, Markó Attila, Simon Gyula Máté, Szilágyi Anna, Tóth Rozi Virág, Kovács Blanka, Simon Zsófia, Szabó Fanni Zsófia, Sipos Balázs, Kondacs Krisztina Viktória, Holló Belián, Csontos László, Surman Máté, Unyi Csongor

Az IRAM Diáksport Egyesület minden tanév végén Szanda Kupa díjjal jutalmazza azokat a tanulóinkat, akik 8 éven keresztül több sportágban kiváló eredménnyel szerepeltek diákolimpiai versenyeken.
Idén a következő tanulóink vehették át a serleget: Bende Luca, Garzsik Nóra, Honti Luca

Iskolánk tanulói közül az idei tanévben is  sokan vettek részt levelezős, városi, megyei és országos versenyeken, melyen szép sikereket értek el. Eredményeikről részletesen IDE kattintva olvashatnak.

Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanáraiknak!

Tanulóink közül, akik legalább három különböző tantárgy tanulmányi versenyen kimagasló eredményt értek el az idei tanévben, Szanda Sziporka Oklevelet kaptak: Mózsi Vivien Brigitta (4.a), Kocsis Viktória (5.c), Munkácsy Hunor (6.b), Szaniszló Márton (6.b), Auerbach Anita (7.b), Kondacs Réka Tünde (7.b), Szabó Roberta (7.b), Szegedi Zsombor (7.b), Münich Richárd (7.c), Oravecz Anna (7.c), Fontos Dóra (7.d), Csajági Csenge (8.a), Tornyi Bálint (8.b), Garzsik Nóra (8.b)

A versenyeredmények jól tükrözik a tanév végi kitűnő és jeles  tanulók számát, melyek a 2018-2019-as tanévben a következő képpen alakultak:
Kitűnő tanulók száma: 205 fő
Jeles tanulók száma: 182 fő
Kimagasló tanulmányi munkájáért nevelőtestületi dicséretben részesült: 116 fő

Intézményünk kitűnő és jeles tanulmányi eredményt elért tanulóinak névsorát IDE kattintva olvashatják.

Intézményünk fenntartója, a Szolnoki Tankerületi Központ Elismerő Oklevéllel jutalmazta Kondorné Fehér Anikó, Sitkuné Lékó Judit, Szalainé Tóth Ibolya és Szántó Piroska munkáját.


Az alábbi linkekre kattintva évfolyamonként olvasható és letölthető a 2019-2020-as tanévkezdéshez szükséges eszközök listája.

1. évfolyam

2. évfolyam

3. évfolyam

4. évfolyam

5. évfolyam

6. évfolyam

7. évfolyam

8. évfolyam

2019. június 15-én 75 nyolcadikos diáknak csengettek be utoljára, hiszen végleg véget ért számukra az általános iskola. A hőségriadó ellenére idén is megtelt a Lengyel Antal tér a rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, hogy együtt töltsék ezeket a megható pillanatokat a végzősökkel.
Sok szép élményt és sikeres tanulást kívánunk!

Az erdélyi (Pottyond) néptánctáborral kapcsolatos információkat IDE kattintva olvashatják

A szülői nyilatkozat IDE kattintva tölthető le.

A balatonszemesi néptánctáborral kapcsolatos információkat IDE kattintva olvashatják.

A szülői nyilatkozatot IDE kattintva tudják letölteni

A Gulyásfesztivál néptáncversennyel kapcsolatos tájékoztatót IDE kattintva olvashatják

Intézményünkben a Bartók Béla Zeneiskola kihelyezett tagozata működik . Zeneiskolásaink évek óta szép sikereket érnek el zenei versenyeken. Az idei tanévben is kiemelkedő eredmények születtek.

Az elért eredményeket IDE kattintva olvashatják.

Gratulálunk ezekhez az eredményekhez és további sikereket kívánunk !

Az idei tanévben iskolánkból ismét sok alsó tagozatos tanulónk jelentkezett a Suli-Guru levelezős versenyre. A nagy létszámnak köszönhetően az intézmények közötti versenyen iskolánk I. helyezést ért el.

Az egyéni eredményeket IDE kattintva olvashatják.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Az ezredfordulót követő első évtizedben felére csökkent molnár- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése. Ebben segítettek iskolánk fazekas szakkörösei a képeken is látható műfecskefészkek elkészítésével. Köszönjük a gyerekek munkáját!

Június elején Radeczki Viktória 6.b osztályos tanuló egyesületével, a Dalma Dance Club SE-vel Horvátországban szerepelt a Nemzetközi Nyílt Táncversenyen. Eredményei: Egyéni 2. és csapat első helyezés. Gratulálunk és további sikereket kívánunk!

A május 31-ei Vidékbajnokságon vívásban Buczkó Gréta 6.b osztályos tanuló újonc kategóriában (felversenyzéssel) csapatával a második helyen végzett.

Gratulálunk és további sikereket kívánunk!

A Matematika Kishercegei megyei csapatversenyen első helyezést értek el:
Legeza Roland, Munkácsy Hunor és Szaniszló Márton.

Felkészítő tanáruk: Tóthné Kálmán Mária

A különlegesen modern lebonyolítású Kecske Kupa csapatverseny területi 1. és 2. fordulójában első helyet értek el és iskolánkból első ízben bejutottak az országos döntőbe, amelyet Kecskeméten rendeztek meg. Ott a 19. helyen végeztek. A csapat tagjai: Legeza Roland, Munkácsy Hunor és Szaniszló Márton és Bendó Bence.

Felkészítő tanáruk: Tóthné Kálmán Mária

Egész éves munkájukhoz gratulálunk és további hasonló sikereket kívánunk!