2020. november 13-án rendezték a Bolyai matematika csapatverseny körzeti fordulóját, melyet idén először online platofrmon bonyolítottak le. Iskolánkból 13 felsős és 3 alsós csapat mérettette meg magát. Igen szép eredmények születtek az idei tanévben is, melyek a következők:

3. évfolyam

3. hely
Szuper négyes: Hamza Rebeka, Dobák Panna, Kecskés Zsófia, Kiss Rajmund
Felkészítő tanár: Nyolczas Edina

6. évfolyam:

5. hely:
IQdroidok: Balogh Lehel, Tüdős Balázs, Mózsi Vivien, Pákozdi Dorka
Felkészítő tanár(ok): Szabóné Dóra Mónika, Tóthné Kálmán Mária

6. hely:
Pindur pandúrok:diák: Csomor Nóra, Gellér Zsigmond, Móré Boglárka, Mezei Anna
Felkészítő tanár(ok): Szabóné Dóra Mónika, Tóthné Kálmán Mária

7. évfolyam:

1.hely, ezzel az országos döntőbe jutott
Coviubik: Gazsó Viktória, Tóth Bianka, Kovács Kata Zsófia, Gulácsi Viktória
Felkészítő tanár: Szabóné Dóra Mónika

8. évfolyam:

1.hely, ezzel az országos döntőbe jutott
Aranyásók: Baráth Bence, Radócz Tamás, Szabó Sebestyén, Nagy – György Zoltán
Felkészítő tanár: Tóthné Kálmán Mária

2. hely.
84861925: Legeza Roland, Szaniszló Márton, Bendó Bence, Balogh Zselyke
Felkészítő tanár: Tóthné Kálmán Mária

Mint arról már korábban beszámoltunk, a 2020. november 6-án megrendezett Bolyai anyanyelvi csapatverseny megyei fordulójában igen sok csapatunk végzett a 1-10. helyen. A napokban tették közzé a végleges eredményeket, amely szerint iskolánk tanulói az alábbi kiemelkő helyezéseket érték el:

3. évfolyam:

1. hely, ezzel az országos döntőbe jutott:
Szandai Szuper Négyes: Hamza Rebeka,Dobák Panna,Szász Anna,Szalmási Diána
Felkészítő tanáruk: Szabó Irén

2. hely:
Nyelvész lányok: Bali Tünde,Boda Eszter, Glodeák Lili,Kamarás Eszter
Felkészítő tanáruk: Rátkainé Hegedűs Ilona

4. hely:
Szandi Nyelvtörők: Kis-Bakondi Lola,Nagy Linda,Schmidt Áron,Szalai Olivér
Felkészítő tanáruk: Rátkainé Hegedűs Ilona

8. hely:
Nyelvtörők: Kecskés Zsófia,Bártfai Klaudia, Vajon Liliána, Tripsánszky Nóra
Felkészítő tanáruk: Szabó Irén

4. évfolyam:

6. hely:
Mesterfok: Aszódi Ádám,Keresztes Kincső, Márton Csenge, Uliczik Alex
Felkészítő tanáruk: Szőke Hédi

5. évfolyam:

8. hely:
Zsalmalevek: Bajzáth István Tamás,Kollár Álmos,Molnár Gergely,Petrezselyem Bence
Felkészítő tanáruk: Munkácsy- Ragó Csilla

9. hely:
Nyelvtanos lányok: Mihály Fruzsina,Ritli Abigél,Varga Petra,Versegi Vivien

7. évfolyam:

1. hely, ezzel az országos döntőbe jutott:
Szandabanda: Gazsó Viktória, Kovács Kata Zsófia, Lengyel Nóra Bianka, Szegedi Botond
Felkészítő tanáruk: Munkácsy- Ragó Csilla

3. hely:
Spártaiak: Peszeki Máté,Molnár Bence,Aszódi Balázs,Bakos Bánk
Felkészítő tanáruk: Mezei Csilla

6. hely:
Még nem tudjuk: Bagi Jázmin,Herczeg Zoltán,Sándor Dániel,Zsigmond Ákos
Felkészítő tanáruk: Munkácsy- Ragó Csilla

7. hely: Nyelvújítók: Balog- Kovács Dalma,Kocsis Viktória, Szilágyi Jázmin, Grúber Barnabás Keresztély
Felkészítő tanáruk: Mezei Csilla

9. hely:
Nyelvészek: Ádám Angéla, Balázs Luca, Pólya Sára, Szabó Lorina
Felkészítő tanáruk: Katona Zsuzsa

10. hely:
Nincs ötletem: Sitku András,Szabó Botond,Szalai Gyöngyi,Varga Emese
Felkészítő tanáruk: Munkácsy- Ragó Csilla

8. évfolyam:

6. hely:
Eperke és barátai: Balogh Zselyke,Csényi Zsuzsa,Récsányi András, Galics Zalán
Felkészítő tanáruk: Katona Zsuzsa

Gratulálunk mindenkinek az elért eredményéhez, és sok sikert kívánunk a két csapatnak az országos döntőhöz!

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

Kedves Szülők! Kedves Tanítványaink!

November 4-én Dr. Berkó Attila Kormánymegbízott úr, és Dr. Beke Gabriella Megyei Tisztifőorvos asszony összehívta a megyei Védelmi Bizottságot, melyről Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató úr írt tájékoztatást valamennyi intézmény számára:
„A koronavírus terjedése miatt kiemelt jelentősége van annak, hogy a járványügyi előírásokat, szabályokat és jogszabályokat mindenki szigorúan és következetesen betartsa, illetve betartassa a környezetében élőkkel.
Kiemelt feladat és stratégiailag fontos szempont tehát, hogy az iskolákban a védekezés a lehetséges és rendelkezésre álló eszközökkel minél magasabb fokú legyen.
Ennek keretében Kormánymegbízott úr és Tisztifőorvos asszony kifejezetten és nyomatékosan ajánlja valamennyi intézmény számára, hogy általános iskolákban a felső tagozatán valamennyi tanuló folyamatosan, a tanítási órákon is használjon maszkot.
Az általános iskola alsó tagozatán is szerencsés lenne a maszkhasználat minél nagyobb mértékben.
A pedagógusoktól is egyértelműen elvárt az iskolai tartózkodás és munkavégzés során a folyamatos és állandó maszkhasználat, valamint a „katedráról” történő oktatás a jelen helyzetben.
Emellett továbbra is kiemelt jelentősége van a távolságtartásnak, illetve a folyamatos és állandó fertőtlenítésnek.”
Az Országos Tisztifőorvos asszony azt javasolja, hogy „ott is viseljenek maszkot az emberek, ahol ezt jogszabály nem írja elő. Továbbá elmondta, hogy „mindenkinek személyes felelőssége, hogy védekezzen a fertőzés ellen”.
Szolnok polgármestere tájékoztatója alapján védelmi intézkedéseket hozott a város, így jelen állás szerint az eddigi kötelező maszkviselés mellett, „kötelező a városban a maszkhasználat és megfelelő védőtávolságot kell tartani minden olyan helyen, ahol várakozni kell (pl. bevásárlóközpont, iskola, óvoda, ügyintézés, vallásgyakorlás, buszmegállók)”.

Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!

Köszönet mindenkinek, aki iskolánkban, iskolánk környékén betartja a koronavírus járvány miatti védelmi intézkedéseket és szabályokat!
Iskolánkban mindent elkövetünk azért, hogy a koronavírus terjedését minden lehetséges eszközzel megakadályozzuk.
Külön köszönet nektek, gyerekek a szabályos maszkviselésért!
Örülünk, hogy mindannyian megértettétek, hogy vigyáznotok kell magatokra, vigyáznotok kell osztály- és iskolatársaitokra, az iskola valamennyi dolgozójára, hogy vigyáznotok kell szeretteitekre!
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy naponta szükséges a maszkot cserélni, azaz egy maszkot csak egy tanítási napon használjatok! A többször használhatót csak mosás és fertőtlenítés után viseljétek!

Kedves Szülők! Kedves Tanítványaink!

Továbbra is kérjük az együttműködést a védekezésben, a meghozott intézkedések, szabályok folyamatos figyelésében, azok kötelező érvényű betartásában és betartatásában.

Üdvözlettel és köszönettel:
Hegyiné Mladoniczki Éva
intézményvezető

November hónapban hagyományosan a projekthét (november 23-27.) keretében különféle versenyek, játékos feladatok, ismeretterjesztő előadások megtartásával foglalkozunk az egészséggel, egészséges életmóddal minden korosztály körében. November utolsó hete: Európai hulladék gazdálkodási hét. A 2009-ben indult Európai hulladékcsökkentési hét nemcsak a hulladék csökkentésére, hanem az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra is felhívja a figyelmet. A programhoz bármely tagállamból bárki csatlakozhat,aki a hulladékgazdálkodás és a hulladékcsökkentés területén környezettudatosságra törekszik. Iskolánkban is nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos nevelésre.
Az e témakörökben készült igényes, sokatmondó illusztrácókat 3. évfolyamos tanulóinktól kaptuk. Köszönjük a munkájukat!

Iskolánk ebben a tanévben ünnepli fennállásának 130. évfordulóját, melyet számtalan színes programmal köszöntünk.

A napokban megkezdődtek az előkészületek a jubileumi rendezvényekre. November 9-én 130 tulipánhagymát ültettünk a gyerekekkel az iskolaépület Lengyel Antal tér felőli fala előtt. Tavasszal ezen a helyen tervezzük iskolánk 2019-ben elhunyt örökös igazgatójának, Kalydy Sándornak tisztelegve egy emléktábla felavatását is.  Az alkotást a Szolnoki Művésztelep egyik művésze, Szabó György Munkácsy díjas szobrászművész készíti.

Az eseményről a Szolnok TV is tudósított.

http://www.szolnoktv.hu/musorok/aktualis/?article_hid=60435
(11.25-nél kezdődik az iskoláról szóló hír)

Iskolánk udvarán egy régi álom válhat valóra, mert a napokban elkezdődött az iskolaudvaron kialakítandó játszótér építése. A földmunkálatok után következő munkafolyamatok nemsokára véget érnek, így iskolánk alsó tagozatos tanulói hamarosan birtokba vehetik a modern játékelemekkel felszerelt, biztonságos játszóteret.  

Örömmel értesítjük honlapunk minden kedves látogatóját, hogy intézményünk a fenti címet viselő projektjével sikeresen pályázott 2020-ban az ERASMUS+ program ISKOLAI, ÓVODAI PARTNERSÉGEK (KA229) keretében, mely az Európai Unió pályázati programja, melynek deklarált célja „az európai dimenzió erősítése az óvodákban és az iskolákban, illetve a köznevelési intézmények felruházása 21. századi készségekkel és kompetenciákkal”.
A projekt benyújtását szakértői értékelések követték, melynek eredményéről, a szakmai értékeléséről hivatalosan is tájékoztatta a Tempus Közalapítvány intézményünket. A szakmai észrevételek, értékelések néhány részletét megosztjuk a kedves olvasókkal:
„A pályázatban megfogalmazott prioritások, célkitűzések jól átgondoltak, egymásra épülnek. A két intézmény már előzetesen ismeri egymást, dolgoztak együtt az Erasmus+ keretében. A relevancia szempontjából a projekt témája időszerű, a fenntartható fejlődés, az ökoszemlélet és az „okos” eszközök kombinálása pedig újszerű.
Erőssége e két fontos nevelési és fejlesztési terület összekapcsolása. Egyidejűleg törekednek az ökológiai kérdésekkel kapcsolatos érzékenység erősítésére, a természettudományok iránti érdeklődés felkeltésére és a tanulók info-kommunikációs készségeinek fejlesztésére, így a pályázat komplex és sokoldalú. A program rengeteg innovatív elemet tartalmaz.
A pályázat alapötlete, témája rendkívül aktuális, innovatív elemeket tartalmaz. A projekt egyszerre törekszik a részt vevő intézmények módszertani kultúrájának érdemi fejlesztésére, számos új jó gyakorlat elsajátítására és – viszonylag sok mobilitás megszervezésével – a tanulók környezetvédelmi tudatosságának erősítésére, illetve infó-kommunikációs készségeinek fejlesztésére. A programterv reális és a partnerek számára megvalósítható, a kitűzött célok elérhetőek. A különböző pedagógusi és tanulói tevékenységek szervesen kapcsolódnak egymáshoz, támogatják egymás eredményességét.
A pályázatban érezhető a szakmaiság, a módszertani felkészültség és hatékonyság. A tervezett tevékenységek biztosítják a sikert, a látható és láthatatlan (a személyiségbe beépülő) eredmények hozzáadott pedagógiai és európai értéket is képviselnek.”

Nyertes pályázatunk hivatkozási száma: 2020-1-HU01-KA229-07873

A projektet az Európai Bizottság támogatta.

Projektünk megvalósítását az Európai Unió támogatta 48 976 EURO összeggel, mely összegből intézményünk számára megítélt támogatási összeg: 28 424 EURO.
A pályázat megvalósításában két iskola vesz részt:
koordinátor intézmény a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szolnok (Magyarország)
partnerintézmény a Vitos Mózes Általános Iskola és Méhecske Óvodája Csíkszentkirály (Románia)
A projekt megvalósítása 2020. október 01-jétől – 2022. szeptember 30-ig tart.
A stratégiai partnerség keretében, nemzetközi együttműködésben valósítjuk meg 24 hónapos programunkat.
Prioritásainkat a projekt témájára alapozottan határoztuk meg:
– A tanári szakmák profiljának megerősítése;
– Az egyének támogatása az alapkészségek és kompetenciák elsajátításában és fejlesztésében; – IKT új technológiák – digitális kompetenciák;
– Környezet- és klímaváltozás;
– Természettudományok.
Projektünk fő célja, hogy korunk kihívásaira a választ közösen, a tanítványainkkal együtt keressük meg, és projektünkkel is erősítve a fenntartható fejlődés fontosságát a mindennapokban, az iskolai, óvodai életben.  Az iskolai ökoszemlélet tevékenységeinek összekapcsolása az okos eszközök igénybevételével.
További célunk, hogy a meglévő erősségeinket, jó gyakorlatainkat megismertessük egymással, azokat a saját iskolai, pedagógiai, szakmai gyakorlatunkba adaptáljuk, mások számára is elérhetővé váljon.
Ezen célokra építetten megvalósítandó mobilitási programjaink:
– iskolánk pedagógusai a partnerintézmény pedagógusaival közösen 2 alkalommal, 5 napos rövid távú tanári képzésen, jó gyakorlatokat átadó-átvevő programon vesznek részt
– a két intézmény tanulóival és pedagógusaival közösen, 6 napos diák mobilitási program keretében nyári táborozáson vesznek részt.
A projekt tervezésekor, a pályázat beadása előtt már láttuk, hogy a pandémia, a járvány miatt a személyes találkozások lehetősége szűkül. Így a tevékenységeink bemutatásához (amíg más út nem lehet – ahogyan azt a pályázatban terveztük) a részt vevő intézmények közös online szimpóziumokat, programokat, bemutatókat szerveznek egy-egy mérföldkő, megvalósítási szakasz végén, ahol az eredményeket, a produktumokat, a kutatásokat prezentálják. Tanítványaink mindkét intézményből vegyes „skype-digitálistanterem-csoportokban” dolgoznak mentor-pedagógusaik támogatásával.
A 24 hónapos megvalósítási időszak alatt folyamatosan frissítjük pályázatunkat bemutató honlapunkat.

Az alsó tagozatos tanulóink számára meghirdetett Könyvcimborák klubja olvasó verseny feladatai az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

1.évfolyam
Zelk Zoltán: Szava se igaz Marci

1.forduló
2.forduló
3.forduló

2. évfolyam
Csukás István: A téli tücsök meséi

1.fodruló
2.forduló
3.forduló

3. évfolyam
Janikovszky Éva: Égigérő fű

1.forduló
2.forduló
3.forduló

4. évfolyam
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

1.forduló
2.forduló
3.forduló

Tisztelt Szülők!

Szolnok Megyei Jogú Város Intézményszolgálatánál az ügyfélfogadás 2020. november 12-től az alábbiak szerint működik:

  • Térítési díjfizetésre az Intézményszolgálat székhelyén található pénztárban továbbra is van lehetőség, ugyanakkor kérjük, hogy lehetőleg a személyes kontaktust nem igénylő fizetési módokat (átutalás, csoportos beszedési megbízás, csekk) részesítsék előnyben. A fizetendő díj pontos összegéről kollégáink telefonon adnak tájékoztatást, kérésre postai úton kitöltött csekket tudunk küldeni. A befizetett számlákat postai úton megküldjük.
  • A pénztárban történő befizetésen túl személyes ügyintézésre előzetes telefonos bejelentkezés illetve időpontegyeztetés után az egyeztetett időpontban van lehetőség. Ehhez keressék az étkezési ügyintézőket az ismert telefonszámokon.
  • A gyermekek, tanulók étkezésével kapcsolatos nyilatkozatokat postai úton, vagy az Intézményszolgálat székhelyén a földszinten elhelyezett dobozba, vagy elektronikus úton az étkezési ügyintézők e-mailcímére akár szkennelve, akár fényképként küldve várjuk. Ha a kitöltéshez segítségre van szükségük, keressék az étkezési ügyintézőket az ismert telefonszámokon vagy az Intézményszolgálat központját az 56/510-280 telefonszámon.
  • Amennyiben a gyermek, tanuló étkezési kedvezménye lejár, az új igazolásokat postai úton vagy az Intézményszolgálat székhelyén (5000 Szolnok, Kossuth tér 1.) a földszinten elhelyezett dobozba várjuk.
  • Étkezést lemondani továbbra is a megszokott módon írásban, később bizonyítható módon az étkezési ügyintézőknél lehet.
  • Az Intézményszolgálat székhelyén az épületbe belépni és ott tartózkodni kizárólag az orrot  és a szájat egyaránt elfedő maszkban lehet.
  • Kérjük, hogy személyes ügyintézéshez saját tollat magukkal hozni szíveskedjenek.

Megértésüket köszönjük!
Bencsik Zsolt
igazgató

November 6-án került sor a Bolyai anyanyelvi csapatverseny körzeti fordulójára, melyen az alsó tagozatból 5 csapat, a felső tagozatból 17 csapat vett részt. A járványhelyzet miatt online módon lebonyolított verseny szép eredményekkel zárult: 4 csapatunk végzett 1-6. helyen. Képeink a verseny pillanatait örökítették meg.

November hónapban a véradás és a tudatos vásárlás fontosságára hívták fel a figyelmet a gyerekek.

A vér lényegében „gyógyszer” ami semmi mással nem pótolható. Ha van elég véradó, akkor a műtétekhez és különböző beavatkozásokhoz szükséges mennyiség előteremthető – ellenkező esetben előfordulhat, hogy valakinek az életébe kerül a „hiányosság”. A vér tehát nem pótolható élő anyag, lényegében olyan folyékony szövet, amely sejtekből és egyéb alkotórészekből áll. Ennek előállítása a tudomány mai állapota szerint lehetetlen, az élet nélkülözhetetlen elemét csak az emberi szervezet képes termelni. Mivel a vér semmivel sem pótolható, és évente 400-500 ezer vérkészítményre szoruló beteg van, a véradás nélkülözhetetlen a rászorulók gyógyításában, és az életmentés során.

A Ne Vásárolj Semmit! Napot először 2004-ben tartottak Magyarországon. Azokban az országokban, ahol a fogyasztói “kultúra” már korábban elhatalmasodott, több mint tíz éve tartják meg a fogyasztói böjt eme ünnepét. Az idén több mint hatvan országban több százezer ember vesz részt az egynapos vásárlási szünetben.

Köszönjük a gyerekek munkáját!

2020. október 29-én került megrendezésre a XXXI. Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Verseny döntője, melyen iskolánkat Szaniszló Márton 8.b osztályos tanulónk képviselte.

Marci a rangos nemzetközi verseny döntőjébe jutást Jász-Nagykun-Szolnok megye első helyezettjeként érdemelte ki.  Az online platformokon zajló rangos megmérettetésen a magyarországi versenyzőkön kívül kárpátaljai, felvidéki és erdélyi diákok is képviselték iskoláikat. A verseny egy írásbeli és egy szóbeli részből állt. Marci kiváló teljesítményével összesítésben a megtisztelő 38. helyen végzett. 

Felkészítő tanár: Benca Ernő

Gratulálunk a szép eredményhez!

Örömmel adjuk hírül, hogy egykori diákunk, Tornyi Bálint –  aki jelenleg a Verseghy Ferenc Gimnázium 10. évfolyamos tanulója –  országos első helyezést ért el az Arany Dániel matematikaverseny legnehezebb kategóriájában. Szívből gratulálunk Bálint! Mi is büszkék vagyunk rád, további sok sikert kívánunk!
 A hírről részletesen a Verseghy Ferenc gimnázium honlapján olvashatnak: https://verseghy-gimnazium.net/posts/102

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

Erős Zoltánné Kati néni 2020. október 26-án Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Dr. Latorcai Csabától, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkárától a gyermek- és ifjúságvédelmi felelős pedagógusként végzett kimagasló, példamutató, lelkiismeretes munkájáért.
Az elismeréshez szívből gratulálunk!

Iskolánk Diákönkormányzata maszkversenyt hirdetett, melyen négy tanuló és egy osztály mérettette meg magát.
A zsűri úgy döntött, hogy az ötletes munkákért minden egyéni indulót könyvjutalomban és elismerő oklvélben részesít, név szerint: Grámán Csnege 5.c, Pádár Bella 7.a, Bagi Jázmin 7.d, Bugyik Martin 8.b osztályos tanulóinkat. Az 5.a osztály jutalma pedig öt darab pizza lesz, melyet egy délutáni osztályprogram keretein belül közösen fogyasztanak el.

Szívből gratulálunk minden indulónak!

2020. október 11-én rendezték Hódmezővásárhelyen az V. Nemzetközi Rövidpályás Hód Kupát, melyen Fóris Csenge 5.c osztályos tanuló a 2010-es korosztályban 50 m pillangó úszásban, 50 m gyors úszásban és 100 m vegyes úgyszásban is II. helyezést ért el. 4x50m gyorsváltóban pedig csapattársaival az I. helyen végeztek.

Gratulálunk a szép eredményekhez!