A világon számos olyan terület van, ahol az emberek, állatok, növények nem jutnak elegendő vízhez. Asszonyok, gyermekek sokszor 6 km-t is gyalogolnak naponta, hogy vízhez jussanak! Ha elérhető a tiszta víz, a gyerekek tudnak iskolába járni, kevesebbszer betegek, a felnőttek növényeket tudnak termeszteni, állatokat tartani, így elegendő élelemhez is jutnak. Az együttérzés kifejezése hívta életre a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water”) nemzetközi akciót, amelyhez iskolánk 7-8. osztályos tanulói is csatlakoztak.

Iskolánk 5.a és 5.c osztályának 48 tanulója 2019. március 21-én a Te szedd! országtakarítási akció keretében takarította el a Szandai rét egy jelentős részéről a műanyag és papírhulladékot. A gyerekek nagyon sokat dolgoztak, és ha sokkal többet nem is, de azt elérték, hogy ők már nem lesznek az utakat, a tereket teleszemetelők.

2019. március 22-én rendezte Mezőtúron a Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kolléguma a Németh József Informatika Emlékversenyt. A három fordulós megmérettetésre két korosztályban – 5-6. és 7-8. évfolyam – négy kategóriában – szövegszerkesztés, bemutatókészítés, internethasználat, grafika- lehetett nevezni. Az első két fordulóban elkészített munkák alapján 44 versenyzőt hívtak be a mezőtúri döntőre, melynek eredményei a következők:

Bemutatókészítés kategóriában:
Bugyik Martin (6.b) – IV. hely

Grafika kategóriában:
Kovács Kata Zsófia (5.d) – I. hely
Gazsó Viki (5.d) – II. hely
Gerdei Eszter (5.b) – III. hely
Berényi Blanka (5.b) – IV. hely

Felkészítő tanár: Mezeiné Nagy Ildikó

Gratulálunk a szép eredményekhez!

2019. március 7-én Debrecenben rendezték az ALBA REGIA Kamarazene Verseny területi válogató versenyét, melyen iskolánk kvintettje kiváló szereplésével bejutott az országos döntőbe.
A kvintett tagjai: Soós Péter Elemér  (7.a), Tasy Levente (7.a)
Szabó Bálint Sebestyén (6.a), Jordán Gábor (6.a), Nagy-György Zoltán (6.a)

Felkészítő tanáruk: Csáki Kálmán

Gratulálunk és sok sikert kívánunk a döntőben!

2013 óta minden évben március 21-én, a csillagászati tavasz kezdetén, azaz a tavaszi napéjegyenlőség napján ünnepeljük az Erdők Világnapját. Magyarország erdei sokszínűségüket, egészségi állapotukat, minőségüket tekintve a bennük folyó szakszerű erdőgazdálkodás eredményeként európai összehasonlításban is megállják helyüket.

Az erdő, az általa biztosított számtalan ökológiai szolgáltatás révén az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk. Elég csak az oxigéntermelésben, illetve szén-dioxid megkötésben betöltött szerepére gondolni vagy a fára, mint biomasszára, megújuló energiaforrásra, hogy belássuk mekkora jelentősége van erdeink védelmének, a velük való tudatos és kíméletes gazdálkodásnak.

Az Erdők Világnapján ez évben az erdők és az oktatás kapcsolata állt a rendezvények középpontjában: “Tanuld meg szeretni az erdőt!” Az Országos Erdészeti Egyesület az egész országra kiterjedő faölelési akciót, rekordkísérletet hirdetett, amiben a 6. c osztály is részt vett. Kilenc és tizenegy óra között egy percen át kellett minél több tanulónak az általa legszimpatikusabbnak vélt fát megölelnie egyedül vagy csoportosan.

Kedves Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy az egyházi jogi személyekkel való egyeztetés alapján, a 2019-2020. tanévben a hit- és erkölcstan oktatás megszervezését intézményünkben az alábbi egyházi jogi személyek vállalják:

Egyház

Egyházi képviselő neve, címe

Egyházi képviselő elérhetősége

Magyar Katolikus Egyház

Kómár István plébános
Római Katolikus Plébánia
5008 Szolnok, Krúdy Gy. út 86.

06/20/823-2358

Magyarországi Református Egyház

Végh Miklós lelkész
Szolnoki Református Egyházközség
5000 Szolnok, Tiszaparti sétány 1.

06/30/631-4330

Magyarországi Evangélikus Egyház

Győri Péter Benjámin esperes
Szolnoki Evangélikus Egyházközség
5000 Szolnok, Verseghy park 1.

06/20/824-4829

HIT Gyülekezete

Kormos Ferenc lelkész
Hit Gyülekezete Rendezvényháza
5000 Szolnok, Széchenyi krt. 1.

06/20/257-8801

Letölthető verzió: Hit- erkölcstan oktatás

Szeretettel várjuk a leendő elsős gyerekeket és szüleiket 2019. március 26-án “Szülők Akadémiája” programsorozatunk harmadik foglalkozására. Részletek az alábbi képen olvashatók.

A VI. Fegyverneki verbunkversenyt 2019. március 16-án rendezték a helyi Művelődési Házban, ahol Erdős Gábor 3.c osztályos tanulónk táncos produkcióját a zsűri második helyezéssel jutalmazta.  

A zsűri tagjai értékelésükben számos értékes dolgot emeltek ki Gábor színpadi teljesítményéből, úgymint a  jó kiállását, zenei pontosságát, korosztályához képest kiemelkedő technikai ügyességét, a szép öltözetét. Az ötletes és gazdag táncszerkesztés Gábor felkészítő tanára, Fekete Dániel munkáját dicséri. Természetesen építő jellegű kritika is elhangzott, amire a jövőben a fejlődés érdekében nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni táncosnak és pedagógusnak egyaránt.

A zsűri tagjai az alábbi kiváló szakemberek voltak: Könczei Árpád koreográfus, a zsűri elnöke,   Sikentáncz Szilveszter az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke és Bitai Judit néptáncpedagógus.

Szívből gratulálunk Gábornak és Dani bácsinak egyaránt az eredményes közös munkához!

Nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy a Bereczki Máté Gazdakör az idei Borversenyén rendezett jótékonysági borárverésen befolyt összeget néptáncegyüttesünknek ajánlotta fel. Az adományhoz Szalay Ferenc polgármester úr is hozzájárult két üveg bor megvásárlásával, s az így kereken százezer forintot személyesen Serfőző Imre, a gazdakör vezetője és Szalay Ferenc polgármester úr közösen adta át az iskolában. Az adomány összege a folyamatban lévő, eredeti csíki népviseletek beszerzését segíti majd.  

A sajtóban megjelent híreket az alábbi linkeken nézhetik meg:

info.szolnok.hu

Szolnok Televízió

2019. március 16-án rendezték Jászalsószentgyörgyön a II. Gladiátor Kupa asztalitenisz versenyt, melyen iskolánk tanulója Zsigmond Ramón (7.b) egy egyéni és két páros játszma után összetettben I. helyezést ért el.

Felkészítő edzők: Szöllősi Péter, Skumát István és Imrei Ferenc

Gratulálunk a szép eredményhez!

2019. március 18-án rendezték a szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában a Megyei helyesíró versenyt, melyen iskolánk tanulói a következő eredményeket érték el:

3. osztályosok között:
Gulyás Anna (3.c) – IV. hely
Bukta Réka (3.b) – XVII. hely
Felkészítő tanár: Hornyák Lászlóné

4. osztályosok között:
Mózsi Vivien (4. a) – VII. hely
Molnár Nóra (4.a) – XV. hely
Felkészítő tanár: Papp Márta

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Intézményünkben évek óta sikerrel működnek a Boldogságórák. Nagy örömünkre március 14-én a tankerület jóvoltából Bagdi Bella koncertjén vehettünk részt a Városi Sportcsarnokban. A Boldogságórákról a gyerekek számára már ismert dalokat énekelhettünk együtt az énekesnővel. A hangulat fergeteges volt, örök élményt szerezve ezzel a gyerekeknek.

A rendezvényről készült képeket a szoljon.hu-n tekinthetik meg:

Diákjaink ebben a tanévben is ellátogattak a Damjanich szoborhoz, hogy megemlékezzenek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről és a hős tábornokról. Elszavalták a Nemzeti dalt, elénekelték a Kossuth Lajos kalapjára című dalt. Maguk készítette kokárdákat, apró díszeket hagytak emlékül a szobornál. 

A 4. nemzetközi projekttalálkozóra Erdélyben, Csíkszentkirályon került sor 2019. március 10-14. között.
A találkozó során feladatunk volt a munkaterv időarányos teljesítésének áttekintése és a további feladatok egyeztetése. Az iskolában sort kerítettünk a legutóbb átvett jó gyakorlat, „Felfedeztető-felfedező tanulás és élménypedagógia a folklórismeret, néprajzi ismeretek elsajátításába” eddigi adaptálási lehetőségeinek, kipróbálásának áttekintésére is a partnerintézmény gyakorlatában.
Megtörtént az elkövetkező időszak feladatainak konkretizálása, tartalmának, sikerkritériumainak meghatározása, valamint a tanulói programok, tevékenységek áttekintése, értékelése.
Egyeztettünk a partnerintézményben 2019 áprilisában megvalósuló jó gyakorlat átadás-átvétel részleteiről is. („Népi kismesterségek tanulása, gyakorlása az iskolában”)
A nyári, rövidtávú diák mobilitás programmal kapcsolatos adatgyűjtésre, a lehetséges tartalmi elemek megismerésére és a terepszemlére is sok időt szántunk. Meglátogattunk bútorfestéssel foglalkozó szakembert, parajdi só feldolgozását végző vállalkozót. Elutaztunk a nyári, közös táborunknak otthont adó erdei iskolába, „felmértük a terepet”. Szándékaink szerint az áprilisi képzés alkalmával a többi kollégával is kilátogatunk majd a tábor helyszínére, hiszen  a szakmai program tervezése az ő feladatuk lesz, és ehhez szükséges a helyszín, a lehetőségek előzetes felmérése.
Mindkét partnerre vonatkozón kidolgoztuk a kiválasztási kritériumokat a tanulói mobilitásban résztvevőkre. Elkészítettük a mobilitási program projekttervét, meghatároztuk, szétosztottuk a feladatokat, kijelöltük a felelősöket, felmértük a kockázatokat. A tanulói felkészítést, a felkészülést a feladatokra a Csíkszentkirályban megvalósuló képzést követően, májustól tervezzük. Reményeink szerint a soron következő jó gyakorlat átvétel ad majd még új ismereteket, ötleteket a részletes program tervezéséhez.
Nagy segítséget kaptunk a partnerintézménytől a csíki népviseletek varratásához. Segítettek nekünk olyan eredeti, székely női és férfi viseleteket készítő varrónőt találni, aki a csoportunk számára elkészíti a fellépő ruhákat. A Csíkszeredában élő Kopacz Melinda viseletkészítő a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség tagja, az általa késztett ruhadarabok „Székely termékek” védjeggyel rendelkeznek. Melinda főként saját szövésű anyagokból dolgozik, számunkra igazi csoda a műhelye, a szövőszéke, az általa készített viseletek, a hímzések, lenyűgöző a tudása, a szakértelme és nem utolsó sorban az a végtelen türelme, amellyel megajándékozott minket. 
A jelenlegi projektünk megvalósításának kb. a felénél jártunk, amikor új ERASMUS+ pályázati kiírás jelent meg. Már az időszaki beszámoló készítésénél is felmerült az a gondolat, hogy folytani kellene a közös munkát.  Mindkét partner rendkívül hasznosnak, tartalmasnak, eredményesnek ítélte meg az eddig végzett tevékenységet. Ez adhatja az alapot annak, hogy közösen ismét pályázzunk, építve az eddig elért eredményeinkre és megcélozva további fejlesztési lehetőségeket. A mostani projekttalálkozó jó alkalmat kínált arra is, hogy a menedzsment személyesen tudott egyeztetni a pályázat tartalmáról, és meghozta azt a döntést, hogy március 21-ig beadjuk pályázatunkat egy új ERASMUS+ projektre.   

Március 15. az egyik legkedvesebb ünnepünk, mivel a magyar függetlenség és szabadság minden korban, minden generáció számára az egyik legfontosabb érték. 1848 üzenetei és törekvései napjainkban is mértékadóak. Ezeket a gondolatokat és üzeneteket közvetítette az az ünnepi műsor, mellyel megemlékeztünk az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 171. évfordulójáról.

Az ünnepi műsorban nyolcadik osztályos tanulók léptek színpadra prózai szerepekben, mellettük az iskolai énekkar és a 7-8. osztályos néptáncosok voltak közreműködők. 

A műsort összeállította és rendezte: Hernádi Andrásné

A táncosok felkészítői: Fekete Dániel, Hoffer Károly és Stonawskiné Busi Ildikó.

Köszönjük Margó néninek, a szereplőknek és a felkészítőknek is a színvonalas ünnepi műsort. 

Szeretettel várjuk a leendő elsős gyerekeket és szüleiket 2019. március 19-én “Szülők Akadémiája” programsorozatunk második foglalkozására. Részletek az alábbi képen olvashatók.

Nagy-György Zoltán 6.a osztályos tanuló a 2019. március 8-10 között Kisújszálláson megrendezett  XIII. Országos Zeneiskolai Kürtversenyen II. korcsoportban bemutatott produkciójáért KÜLÖNDÍJAT ért el!

Felkészítő tanára: Csáki Kálmán
Zongorán közreműködött: Nagy Tamás

Gratulálunk és további sikereket kívánunk.

Március hónapban már a Halak Napját is ünnepelhetjük. A horgászatuk mellett nagyon sokan háziállatként, díszhalként is tartanak belőlük. Elsőre talán könnyűnek tűnik a gondozásuk, viszont nagyon sokan egy-két havonta kénytelenek újabb és újabb példányokat vásárolni, mivel egyszer csak azt veszik észre, hogy ismét néhány élő példánnyal kevesebb van az akváriumban. Többek között erre is felhívta a figyelmet Csajbók Enikő, illetve Császi Dorka Anna (6. c) kiállítása, amiben a helyes haltartással kapcsolatban is számos okos ötletet gyűjtöttek össze.

Etikus díszhaltartás

Mikor is beszélhetünk etikus díszhaltartásról? Ha törekszünk arra, hogy halainkat a számukra legideálisabb körülmények között tartsuk. Figyeljünk a víz különböző értékeire (kémhatás, hőmérséklet), a halak olyan társításban és akkora méretű akváriumban helyezzük el, amely az igényeiknek megfelel. A lehető legjobb akvárium típus a halak számára a biotóp akvárium, ahol a természetes életközösségek egy-egy helyen lévő fajok kerülnek együtt tartásra, tehát olyan növény- és halfajok, amik a természetben is találkoznának.

Mikor csorbul az etikus díszhaltartás?

Amikor olyan fajokat próbálunk akváriumi körülmények között tartani, melyeknek sem a mérete sem az életmódja nem felel meg az igényeiknek vagy küllemüket mesterséges módon próbáljuk alakítani.

A 2019/2020-as tanévre történő első osztályos beiratkozásról az alábbi linkre kattintva olvashatnak:

Tájékoztató 2019.

Tisztelt Szülők!

A 2019-20-as tanévben a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felvételi körzetébe az alábbi utcák tartoznak:

körzetek