A Szandaszőlős Táncegyüttes Alapítvány egyedi támogatásban részesült a 2018. évi Csoóri Sándor Alapból.

A támogatás célja: a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő –Magyarországon a hazai és nemzetiségi, határainkon túl pedig a magyar néptáncos, népzenei és népdalköri – szervezetek, közösségek támogatása.

 

Pályázati azonosító:

CSSP-EGYEDI-2018-0059

Projekt címe:

A Szandaszőlős Táncegyüttes Alapítvány támogatása

Projekt időtartama:

2019. 01.01 – 2019.06.30

Támogatási igény:

Szakajtó táncházak Szolnokon

Megítélt összeg:

 1.000.000 Ft

A támogatást rendeltetésszerűen, az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése szerinti célnak megfelelően, a támogatói okiratban rögzített keretek között használtuk fel.

Szakmai beszámoló CSSP-EGYEDI-2018-0059

A Szandaszőlős Táncegyüttes a hagyományokkal rendelkező és népszerű, Szandaszőlős kertvárosias lakókörzetében tartott, saját szervezésű táncházait belvárosi színhelyen is szerette volna meghonosítani. Ennek megvalósítását az immáron két éve alakult Szakajtó Népzenei Műhely Egyesülettel együttműködésben, az ő szakmai támogatásukkal valósítottuk meg.

Civil kezdeményezésünk azt a hiátust igyekszik pótolni a városban, amely biztosítja a szolnoki néptáncosok és népzenészek együttműködését, lehetőséget teremt a közösségépítésre.

A támogatásból négy táncházat valósítottunk meg a belvárosban található Szent Imre Művelődési Házban, közismert nevén a Cserkészházban.  

A Szakajtó táncházak programja:

A Szakajtó táncház egy komplex családi program, amelyben minden korosztály megtalálja a maga szórakozását. A rendezvény során a legkisebbeknek is volt lehetősége megismerkedni a népzenével, néptánccal, népi hangszerekkel, a jeles napokkal és az ünnepi szokásokkal. Délután a gyermekeket meseelőadás, majd táncház és kézműves foglalkozás várta, ezt követően profi táncosok tanítottak különböző tájegységek táncanyagából az érdeklődő fiataloknak és felnőtteknek. 
A táncrendek közötti szünetekben gondoskodtunk az énektanításról, az együtténeklés öröme magával ragadó volt. Fontos értéke ezeknek a rendezvényeknek, hogy nem csak néptáncosoknak, hanem laikusoknak is hasznos tudást, kellemes időtöltést biztosított.

Küldetésünknek tekintjük a „hídépítő” szerepet a városban évtizedek óta egymástól szinte elszigetelten működő néptánccsoportok között. Nagyon sokat teszünk azért, hogy hiteles kommunikációval, közös rendezvényekkel, programokkal közelebb hozzuk egymáshoz a város különböző pontjain működő együtteseit.

A Szakajtó táncházak célja az együttmuzsikáláson és együtténeklésen keresztül közösségi élményhez juttatni a város gyermek, ifjúsági és felnőtt lakosságát, hozzájárulva ezzel a családok, generációk közötti jó kapcsolat erősödéséhez, a szabadidő kulturált eltöltéséhez, a helyes értékrend kialakulásához, a helyi társadalom összetartozásának növeléséhez.

Táncházainkban elsősorban a minőségre helyeztük a hangsúlyt, figyeltünk a különböző korosztályok igényeinek megfelelő szolgáltatások biztosítására.

Különös értéknek tekintjük, hogy a táncházaink megvalósításában képzett zenészek, énekesek és táncosok vállaltak részt. A Szakajtó táncházakban megszólítottuk azt a réteget is, akik nem tanultak még táncolni, de szívesen kipróbálták azt. A populárisabb jellegű táncházhoz a közeg befogadó, segítőkész volt.

A táncházak szervezésében és az énektanításban segítségünkre volt Juhászné Antal Gabriella, a Sodrás Népzenei Kisegyüttes prímása, ének-zene-népzene szakos mestertanár, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Bonis Bona díjas pedagógus. Ez utóbbi, a tehetséggondozásért kapott elismerés elnyerésében lényeges szerepet játszottak egykori tanítványai, akik mára már önálló zenekarokat alakítottak, elvégezték a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakát. Tőlünk indult el a zenészi pályán Böröcz Balázs, a Tarsoly zenekar brácsása, Hornich Thomas, a Tarsoly zenekar nagybőgőse, Sulák Gergely, a Naszály zenekar brácsása, és Túri Luca, a Korinda zenekar hegedűse. A táncházi alkalmakon az ő zenekaraik muzsikáltak.

Köszönjük a támogatást.